2. APLICAȚIILE STRATEGICE ALE FA FR „ЦЕНТР-2019”. Demonstrare a forței militare.

După cum era de așteptat în luna septembrie, ca și în anii precedenți Federația Rusă a desfășurat un amplu exercițiu militar strategic de comandament și stat major internațional. De data aceasta în perioada 16 – 21 septembrie, pe 6 poligoane ale trupelor de arme întrunite (Toțkii (reg. Orenburg), Donguz (reg. Orenburg), Adanak (Republica Daghestan), Cebarkuli (reg. Celeabinsc), Iurghin (reg. Kemerovo), Aliisk (ținutul Altai)), pe două ale Forțelor Aeriene și Apărare Antiaeriană (Așuluk și Safaculevo) de pe teritoriul FR, de asemenea, în acvatoriul Mării Caspice. Pe lângă aceasta, unele epizoade de luptă cu „formațiunile militare ilegale” au fost executate pe poligoanele din afara teritoriului Federației Ruse: Șâgâs și Sarâ-Șagan (Kazahstan); Laur și Sanbuli (Tadjikistan) și Edelveis (Kârgâzstan).

Conform datelor oficiale la exercițiile militare au fost antrenate organele de conducere militară și trupele din Districtul militar Centru, Flotilei Caspice, o parte din forțele Districtului militar Est, Trupelor de desant aerian, aviației cu rază lungă de acțiune și militare de transport a Forțelor Aerospațiale, de asemenea, pentru însușirea unor acțiuni comune au fost antrenate contingente de militari din China, Pakistan, Kârgâzstan, India, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan. În total au fost antrenați în jur de 128 mii de militari, peste 20 mii de unități de armament și tehnică militară, în jur de 600 aparate de zbor și până la 15 nave de luptă și auxiliare, incluziv în acțiunile practice ale trupelor de pe poligoanele Donguz, Toțkii și Adanak de pe partea europeană a FR: militari – până la 12950 (până la 10700 militari din partea FR și până la 2250 – din partea statelor participante); tancuri – până la 250 unități; mașini de luptă pentru infanterie și transportoare blindate – până la 450 unități; sisteme de artilerie și lansatoare de rachete în salvă – până la 200 unități. 

Faza activă a exercițiilor a fost observată de președintele rus Vladimir Putin și cel kârgâz Sooronbai Jăănbecov.

O particularitate importantă a exercițiilor strategice de anvergură, desfășurate anual de către Federația Rusă este că acestea de fiecare dată adaogă elemente noi la experiența de luptă a trupelor ruse.   

Numărul mare a militarilor, armamentului și tehnicii militare, numărul statelor participante și spațiul imens pe care acestea se desfășoară ilustrează clar nivelul complex al activităților desfășurate în cadrul exercițiilor „Centru -2019”. De menționat că din cele patru districte militare ale FR, Districtul militar Centru ocupă practic același spațiu după teritoriu alături de cel mai mare District Est: la nord din Arctica și în jos departe spre sud și est.

Comparativ cu precedentele exerciții „Țentr-2015”, la exercițiile „Țentr-2019” a fost mărit considerabil numărul de militari antrenați – 128 mii vizavi de 95 mii. A fost mărit considerabil și numărul de unități de tehnică și armament antrenate –  20 mii vizavi de 7 mii. Iar faptul că la exerciții s-au alăturat mai multe state, demonstrează că abordarea a devenit mai complexă, iar operațiile comune cu parteneii sunt considerate  importante în cadrul executării misiunilor.

Caracteristic este și faptul că multe elemente din cadrul exercițiilor „Centru-2019” au fost desfășurate pentru prima dată:

– pentru prima dată echipajele elicopterelor Mi-8 au transportat o baterie de obuziere D-30 și muniții pentru acestea pe suspensii externe, fapt ce a contribuit la redislocarea subunității de artilerie în termene foarte restrânse pe diverse direcții și la mărirea capacităților de manevrare a subunităților de artilerie;

–  pentru prima dată peste 1500 de parașutiști cu peste 200 de unități de armament și tehnică din dotare au fost lansați concomitent din 80 de avioane militare de transport Il-76 ale Forțelor Aerospațiale;

– pentru prima dată echipele de servanți ale complexelor de rachete operativ-tactice „Iskander-M”, au fost redislocate din Ural pe poligonul Sarâ-Șagan din Kazahstan unde au executat lansări de rachete asupra unei baze a teroriștilor la distanță de câteva sute de kilometri;

– pentru prima dată echipele de servanți ale aruncătoarelor de flăcări grele TOS-1A „Solnțepiok” au executat lovituri prin foc în timpul ofensivei cu patru companii concomitent în componența batalionului;

– pentru prima dată exercițiile militare au fost desfășurate în afara teritoriului Federației Ruse – în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Principalele scopuri ale exercițiilor „Țentr-2019” au devenit verificarea nivelului de pregătire a organelor militare de conducere din Districtul militar Centru, corpului de comandă al contingentelor militare pentru conducerea trupelor, sporirea compatibilității și nivelului de interoperabilitate în timpul executării misiunilor comune privind menținerea păcii, apărarea intereselor și asigurarea securității în regiunea Central-Asiatică, demonstrarea stării de pregătire a FA ale FR și statelor din regiunea Asiei Centrale pentru apărarea intereselor naționale.

Totodată o deosebită importanță a fost acordată verificării nivelului de pregătire a organelor de conducere militară la planificarea și executarea regrupării trupelor la distanțe mari. Spre exemplu subunitățile de rachete operativ tactice „Iskander-M” dislocate în reg. Sverdlovsk au executat un marș combinat spre poligonul Sarâ-Șagan (estul Kazahstanului) parcurgând peste 2 mii km. De asemenea, mai multe echipaje ale aviației cu rază lungă de acțiune pe avioanele Tu-22m3 au fost redislocate din punctele de dispunere permanentă pe aerodromurile operative din Ural și Privoljia, parcurgând peste 3,5 mii km.

Manevrele exercițiilor „Centru-2019” au câștigat o greutate geopolitică semnificativă. Pe poligoanele militare au interacționat practic toate statele din Asia Centrală, de asemenea, pe lângă Rusia, trei state deținătoare de arme nucleare China, India și Pakistan, dintre care ultimele două se află într-un conflict periculos din cauza statutului regiunilor Jammu și Kașmir, iar la aceste exerciții FR a demonstrat capacitatea de a deveni pentru rezolvarea unor scopuri comune centrul unei anumite concilieri între cei care se văd mai mult prin dispozitivile de ochire ale armelor, inclusiv celor nucleare. De menționat că China a trimis la exercițiile „Centru -2019” un contingent de 1500 militari, iar India și Pakistan 140 și 90 militari consecutiv.

Componența unică a participanților dezvăluie, pe de o parte, importanța menținerii securității în regiune împotriva grupărilor teroriste, iar pe de altă parte, interesul deosebit al statelor unul față de altul. Populația statelor participante constituie un număr de peste 3 miliarde oameni, ce reprezintă o bună parte din populația de pe glob. O eventuală alianță militară dintre aceste state ar putea constitui o forță incomparabilă cu cele existente.

Rusia antrenând la exercițiile vizate puteri militare precum China și India evident că a urmărit  și scopuri geopolitice și strategice și nu în ultimul rând scopul  de a-și demonstra forța și să transmită semnale în adresa Occidentului, relațiile cu care în ultimii ani s-au deteriorat substanțial.

Recent, caracterizând ambițiile pe arena globală ale Rusiei și Chinei  secretarul american al apărării Mark Esper a declarat că Rusia este cea mai mare problemă de securitate pentru SUA în perspectiva apropiată, iar China  – o problemă enormă de lungă durată.  Această stare a lucrurilor îngrijorează tot mai mult Occidentul, îndeosebi rapiditatea cu care Rusia își poate redisloca trupe importante aflate la mii de kilometri. Diverse declarații ale oficialilor occidentali denotă că statele-membre NATO în prezent recunosc că, într-o situație de criză n-ar putea face față mobilității trupelor rusești. Anul 2020 urmează să fie un test pentru NATO care pregătesc în aprilie – mai desfășurarea unui important exercițiu cu denumirea „Defender Europe – 2020”, la care vor fi antrenate 16 state-membre ale NATO și va fi cel mai mare exercițiu de acest gen din Europa în ultimii 25 de ani, la care vor participa aproximativ 20.000 de militari (totuși fiind anvergura cu mjult mai inferioară exercițiului Centru 2019). SUA pregătește pentru perioada următoare, un desant masiv a peste 2500 de vehicule blindate în Europa, inclusiv  tancuri Abrams M1, mașini de luptă pentru infanterie Bradley M2, piese de artilerie Palatin Howitzer M109 şi diverse alte vehicule de sprijin care vor fi dislocate pe toată latura de Est a NATO – în România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia şi Lituania. Evident că Rusia nu va lăsa fără răspuns viitoarele acțiuni ale SUA și NATO, iar reacția la exercițiile „Defender Europe -2020”, dar și la cele ce ar putea să mai urmeze, va fi arătată și în cadrul viitoarelor exerciții strategice „Kavkaz – 2020” – ocazie perfectă de demonstrare a forței militare. Important ca acest joc periculos să nu se transforme într-un masacru al umanității, deoarece jocurile militare pot crea în mintea unor lideri impresia că prin forțele militare se poate de hotărît problemele dintre state.

După cum sa estimat în august anul curent, în prima parte a materialului dedicat pregătirii exercițiului „Centru – 2019”, sa adeverit că exercițiul vizat a fost,  ca și alte aplicații similare, un succes demonstrat practic al sectorului de apărare modern al Federației Ruse, iar capacitățile forțelor ruse tot mai des elucidează că acestea au avansat cu mult din perioada anilor 90 ale secolului 20. Sa demonstrat că Federația Rusă, prin aceste aplicații de anvergură majoră, au fortificat în plus capacitățile sale politice, militare, economice și a complexului industrial-militar în evoluția continuă al sectorului militar și au evoluat în implementarea practicilor noi, bazate pe lecțiile însușite de a proiecta la distanțe deosebit de mari grupări de forțe întrunite, inclusiv prin implicarea aliaților săi în pofida divirgențelor dintre aceștea (India, Pakistan, China), capabili împreună să fie o concurență similară cu NATO în primul rînd, sau altor concurenți în orice zonă necesară a fi acoperită cu capacități militare operaționale, aducând un plus de valoare la aspectul descurajării concurenților săi și a menținerii aliaților, cu avansarea imaginii de producător căutat al unor utilaje militare moderne, eficacitatea cărora a fost practic demonstrată în astfel de aplicații, cu înrădăcinarea suplimentară a  perceperii la scară mondială a revenirii Federației Ruse la statutul de mare putere globală, care nu mai poate fi ignorat de nimeni.