I. POTENȚIALUL MILITAR CONTEMPORAN AL FORȚELOR ARMATE ALE FEDERAȚIEI RUSE VIZAT PRIN PRISMA APLICAȚIILOR DE AMPLOARE, GENERALITĂȚI

Odată cu destrămarea URSS, a scăzut și potențialul militar al fostului centru de putere a URSS, care sa transformat în Federația Rusă (FR), aceasta moștenind de la fostul colos, tot conglomeratul științific-industrial-militar și cea mai mare parte a arenalilor, inclusiv nuclear. A urmat o perioadă a decăderii multilaterale a capacităților economice, militare și de influență asupra proceselor globale a noi Federații Ruse, urmașă a URSS. Armata FR a trecut și ea prin mai multe încercări și pierderi grave, prin experiențe complexe cum ar fi conflicte regionale (Transnistria), primul şi al doilea război cecen, războaie din Georgia (Abhazia şi Osetia de Sud), Ucraina (Crimeea, Donbas) şi Siria. Persistența perioadei complicate economice și a decăderii continue a capacităților Forțelor armate ale FR, au convins alte mari puteri că, FR nu va mai reveni în rândul marilor puteri, iar armata acesteia nu este altceva decât o pază dezorganizată a unei colosale stații de alimentare cu carburanți.

Acumulând o asemenea experienţă în istoria modernă, învățând lecțiile mult prea complicate ale trecutului apropiat, Rusia contemporană se află în deplin proces de afirmare în calitate de putere mondială incontestabilă şi în acest sens î-şi fortifică semnificativ Forţele armate.

Începând cu al treilea mileniu şi în special din 2014, odată cu deteriorarea grava a relațiilor între Moscova si Occident, Rusia a trecut la fortificarea rapidă a forţelor sale militare. În acest sens, Federația Rusă sporește prezența militară în diferite zone ale țării de la Caucaz şi Marea Baltica pâna la Arctica, denunțând în același timp extinderea NATO spre frontierele sale, o amenințare calificată fundamentala pentru securitatea sa, conform noii doctrine militare ruse adoptate în același an.

Totodată, Rusia treptat mărește bugetul său de apărare şi concomitent intensifică considerabil dotarea cu noi tipuri de armament (unele chiar mult mai inovative decât al adversarilor săi), pregătirea forțelor prin desfășurarea exercițiilor militare de mare amploare la hotarele sale, alarmând considerabil comunitatea internațională prin inducerea impresiei că, aceste exerciții pot fi baza unor viitoare acțiuni militare externe de proporții, mai ales după succesul forțelor rusești din Crimeea, urmat de o demonstrație practică reușită al noii armate ruse din Siria.

Astfel, un exemplu elocvent al renașterii FR în calitate de mare putere militară, foarte apropiată sau echivalentă URSS,  este organizarea și buna desfășurare a unor aplicații strategice de amploare, cum au fost aplicaţiile de proporţii deosebit de mari „Zapad-2017” şi “Vostok-2018”. Prin analiza şi studierea din sursele deschise a cronologiei desfășurării acestora, expuse în materialele din alte capitole ale analizei respective, putem estima actualul potențial militar al Forțelor armate ale Federației Ruse, mobilitatea lor, înzestrarea, pregătirea de luptă, folosirea noilor tehnologii și capacitățile de acţiune în comun cu partenerii săi, în situaţii dificile, în diferite părţi ale lumii, atât la est cât şi la vest.