II. POTENȚIALUL MILITAR CONTEMPORAN AL FORȚELOR ARMATE ALE FEDERAȚIEI RUSE VIZAT PRIN PRISMA APLICAȚIILOR DE AMPLOARE, ANALIZA EXERCIȚIULUI – ,,ZAPAD-2017”

1.1. Obiectivul strategic.

Principalul obiectiv strategic al FR, pe parcursul exercițiului ,,Zapad-2017”,a fost de a antrena şi de a consolida capacitatea de a lansa şi desfăşura operaţiuni de luptă de mare intensitate la nivelul teatrului de război cu proiectare rapidă a forțelor în zona de interes. Asta reiese din analiza exerciţiilor militare strategice ale Rusiei în perioada anilor 2011-2016. Vestul ar trebui să se îngrijoreze de intenţiile pe care Rusia le are în materie de capabilităţi, de avansare a interoperabilităţii în cadrul ODKB, de tipul de acţiuni militare pe care vor să le poată purta, şi nu că acest exerciţiu are loc în Vestul Rusiei şi în Belarus, şi că ar avea scop direcţionarea forţelor spre statele Baltice şi Polonia, sau a crea un al doilea front în nordul Ucrainei, aici interpretările şi pretenţiile vizate fiind secundare şi distrag de la scopurile și rezultatele aplicaţiile Zapad 2017 propriu zise.   

Există trei elemente ale acestui exercițiu:

– Rusia îşi testează capacitatea de a coordona formațiuni inter-arme (întrunite) şi de logistica, implicate în proiectarea forţelor în regiunea vestică a hotarelor sale, dar şi în zona bufer cum este Belorusia, implicând acest stat în calitate de un aliat de bază al FR din Europa şi din ODKB;

– Este vorba de un exercițiu care implică și sectorul de apărare civilă, pentru a testa modul în care autoritățile militare și civile, aliații din ODKB reacționează în condiții de mobilizare a statului în faţa unei amenințări existențiale. În acest sens, se testează inclusiv şi răspunsul Gărzii Naţionale şi al altor autorităţi la instabilitate internă, proteste şi alte asemenea scenarii.

– Exerciţiul este important pentru că semnalează NATO, Statelor Unite şi UE că, Rusia are capacitatea şi voinţa de a interveni la necesitate în Belarus pentru a exclude scenariul ucrainean în acest stat, pe care FR nu îşi poate permite sub nici o formă de al pierde, de a-şi apăra interesele pe cale militară la necesitate şi de a se opune NATO, care în perceperea FR prea tare s-a apropiat cu capacităţi ofensive de hotarele FR şi al aliaţilor săi.

Scenariul este defensiv, dar anumite elemente ale obiectivelor strategice ruseşti sunt în principal cu trăsături ofensive, deoarece implică constrângerea adversarului în timpul unei crize sau al unui conflict. Ori de câte ori un stat efectuează manevre militare la scară extinsă, ele trebuie observate cu atenţie şi prudenţă din partea vecinilor. În acest sens, Rusia are o istorie mixtă de utilizare în trecut a unor exerciţii anunţate şi neanunțate pentru a lansa operațiuni de luptă împotriva unui alt stat, precum “Kavkaz-2008” sau testarea surpriză a potențialului operațional în februarie 2014.

Astfel, la data de 14 septembrie, în regiunile de nord-vest ale Rusiei, care se mărginesc cu Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia şi pe 7 poligoane (Domanovo, Rujanskii, Osipoviciskii, Borisovskii, Lepeliskii, Losvido) și două localități separate (Glubokoie şi Dretuni) din raioanele de nord-vest ale Bielorusiei au început aplicațiile militare operativ-tactice ruso-bieloruse „Zapad-2017”. Acestea conform planului sau finalizat la 20 septembrie. Pentru prezentarea mersului exercițiilor militare, au fost acreditați 280 de jurnaliști și invitați 80 de observatori internaționali.

Conform datelor oficiale, la aceste exerciții au participat 12 mii 700 militari (pe teritoriul Belorusiei 10 mii 200 militari, dintre care 7 mii 200 din subunitățile militare bieloruse şi 3 mii din subunitățile militare ale FR), de asemenea, 440 transportoare blindate (230 – pe teritoriul Bielorusiei), 240 tancuri (140 – pe teritoriul Bielorusiei), 200 piese de artilerie (150 – pe teritoriul Bielorusiei), 10 nave maritime şi 70 avioane şi elicoptere (40 – pe teritoriul Bielorusiei).

            Sa pretins, de către mai mulți urmăritori ai evenimentului, că FR a folosit exercițiile militare pentru însușirea deprinderilor de executare a ofensivei asupra statelor Baltice şi Poloniei, pentru trasarea „coridorului spre Kaliningrad”. Se discuta şi despre faptul că aspectul provocator al exercițiilor militare vizate este şi faptul că rolul de inamici convenționali îl joacă statele convenționale – Veişnoria, Vesbaria şi Lubenia, care pe hărţile ministerelor apărării al FR şi Bielorusiei coincid cu Bielorusia de Vest, Lituania şi Letonia, de asemenea, cu nordul Poloniei. De menționat că, din multitudinea de ipoteze, care sa vehiculat în diverse surse privind caracterul şi scopul exerciţiilor militare vizate, prevalează asupra mai multora aceea că, acestea se desfășoară pentru verificarea capacităților de luptă a noilor divizii, formarea cărora a început în anul 2015. Acestea reprezintă forțele cu reacție rapidă, capabile să înceapă acțiuni de ofensivă în timp foarte scurt.

Dacă să ne distanțăm de toate ipotezele, discuțiile și interpretările vehiculate privind aceste aplicații, se poate de menționat, că Zapad 2017, au fost cu adevărat o testare de anvergură deosebit de mare a coeziunii a diferite componente a forţelor militare şi non-militare ruso-bieloruse în condițiile necesitații proiectării forțelor la distante mari și în teatre largi de acțiune, cu implicarea întregului potențial militar și logistic al FR şi Bielorusiei, pentru a se contrapune întru-un eventual conflict cu NATO în partea de vest a ODKB.

În plan strategic FR şi Belorusia, în urma acestor aplicaţii, au reuşit să demonstreze că pot organiza împreună şi desfăşura astfel de operaţiuni cu o anvergură deosebit de mare, iar FR suplimentar, în pofida sancţiunilor occidentale şi astfel reducerii totuşi a posibilităţilor financiare, a mai demonstrat că este capabilă a proiecta,  concomitent pe mai multe fronturi (în afară de Siria), forţe întrunite reieşind din interesele sale politico-militaro-economice, în orice sector al proximităţii hotarelor sale, dar şi în plan global. Astfel, conducerea actuală a FR arătînd oponenţilor săi externi şi interni, şi scepticilor din interiorul FR, că este pregătită să-şi apere puterea cu orice preţ şi că nu va ceda mai mult occidentului în nici o problemă, şi nu va mai admite slăbiciuni, cum în viziunea mai multor politicieni din FR sa întâmplat în Ucraina (unde în FR sunt perceperi în multe cazuri că preşedintele rus a ratat ocazia de a introduce oficial trupe în Ucraina având toate posibilităţile „legale” cum ar fi solicitarea preşedintelui ucrainean, decizia parlamentului rus de a acorda dreptul preşedintelui FR de introduce aceste forţe, iar anexarea Crimeei şi aprinderea Donbasului oricum fiind percepute ca victorii  neînsemnate vizavi de totuşi pierderea luptei la moment pentru toată Ucraina în faţa Occidentului).

1.2. Activități tematice și evenimentele de bază planificate, desfășurate și

antrenate în cadrul exercițiului:

Exercițiul sa desfășurat în 2 faze, și anume:

– Redislocarea rapidă a forţelor si mijloacelor într-o zonă de operații, pentru executarea ulterioară a misiunilor.

O direcție în care FA a FR au antrenat capacitățile sale, a fost redislocarea rapidă a trupelor la distanță mare în cel mai scurt timp de la primirea misiunii. În ultimii ani FA a FR sunt implicate activ în testarea capacității de luptă a anumitor unități militare la îndeplinirea misiunilor de acest gen. Astfel de activități sunt deseori însoțite cu redislocarea forţelor la distanţe mari, ceea ce poate facilita capacitatea de mărire rapidă a participanţilor la exercițiu sau în cadrul unei operațiuni reale. Un alt aspect important este capacitatea FA a FR de a desfășura operațiuni militare în mai multe zone de operații concomitent, iar aici sa demonstrat că, FR poate desfășura concomitent operații de mare anvergură în zone globale diferite, cum ar fi Siria şi zone din proximitatea hotarelor sale.

FR s-a axat pe interoperabilitate prin antrenarea forțelor și mijloacelor cu îndeplinirea misiunilor ce au fost stabilite:

Antrenarea aviației de luptăprecum şi a sistemelor de rachete clasa ,,sol-sol”, „apă-sol”, ,,aer-sol. În ultimii ani în regiunea Est-Europeană a fost dislocată tehnică pentru asemenea gen de operaţii: complexe de rachete „Iskander”, nave din proiectul ,,Buyan-M” cu rachete de croazieră tip ,,Kalibr-NK”, bombardierele strategice TU-95 şi TU-160.  Majoritatea sistemelor enumerate pot utiliza atât muniție convențională cât şi nucleară.

La fel, FA a Belorusiei au testat capacitatea lansatoarelor de rachete reactive „Polonez”, care au fost primite în dotare și interoperabilitatea cu FA a FR de același gen. 

La fel au fost planificate și jucate în cadrul exercițiului, subiecte ce țin de – respingerea atacurilor împotriva forțelor de coaliție, neutralizarea și nimicirea elementelor de cercetare și diversiune a inamicului, totodată blocarea elementelor (subunităților paramilitare) ilegale. 

1.3. Cronologia desfășurării exercițiului militar ,,Zapad – 2017” .

14.09.2017:

–  Șeful Statului Major General al FA FR, Valerii Gherasimov, a dat startul exercițiilor militare „Zapad 2017”, unde a atras atenția comunității internaționale la caracterul defensiv al exercițiului;

– Subunitățile de desant aerian din cadrul Diviziilor aeropurtate din Pskov, Tula și Ivanovsc, în cadrul exercițiilor militare „Zapad 2017”, au fost ridicate pe alarmă și au primit misiuni de a se deplasa la poligoanele din regiunile Pskov, Leningrad și Kaliningrad pentru îndeplinirea ulterioară a misiunilor și regruparea forțelor. Detașamentele înaintate de desant au început cercetarea raioanelor stabilite pentru participare la exercițiu. Statele majore ale Diviziilor execută misiunea de conducere cu subunitățile în situații antiteroriste cu implicarea forțelor. Informația raportată de către  aceste subunități a fost folosită în cadrul planificării ulterioare a exercițiului;

– Navele Flotei de Nord a FA a FR au început aplicațiile în cadrul exercițiilor militare. Gruparea compusă din grupa de atac înaintată în componența crucișătorului nuclear cu rachete “Петр Великий” și distrugătorului “Адмирал Ушаков”. În componența grupului au intrat și nave de dimensiuni mici cu rachete de croazieră “Рассвет” și “Айсберг”, inclusiv și nave anti-submarin de dimensiuni medii “Снежногорск”, “Брест”, “Юнга””. Gruparea a fost fortificată cu 2 submarine nucleare, care au asigurat protecția grupării navale de la adâncime.

– Echipajele aviației de vânătoare, de bombardament și altor componente din cadrul forțele aeriene și spațiale a FR au fost redislocate la aerodromuri destinate acțiunilor de luptă, inclusiv în Bielorusia, în contextul exercițiului „Zapad 2017”. 

– Aviația de transport a forțelor aeriene și spațiale a FR au  asigurat transportarea efectivului și tehnicii militare din cadrul exercițiului la aerodromurile stabilite de pe teritoriul FR și Bielorusiei.

– Navele flotei de Nord a FR au început manevrele militare în Marea Barenț în contextul exercițiilor militare. Astfel,  2 grupări a flotilei Kola în componența navelor “Ядрин”, “Коломна”, “Ельня” și “Полярный” au asigurat ieșirea forțelor navale dislocate în punctele permanente din cadrul golfului Kola, mascând acțiunile cu perdea de fum. 

– Unitățile militare a forțelor terestre participante la exercițiile militare au fost ridicate pe semnale de luptă de antrenament pentru executarea misiunilor în contextul exercițiilor. Au fost ridicate pe alarmă 12,7 mii militari (7200 din Bielorusia și 5500 din FR), 70 avioane și elicoptere, 680 unități de tehnică militară, 250 tancuri, 200 piese de artilerie și sisteme de artilerie reactivă, și aproximativ 20 nave maritime.

– În contextul exercițiului, a fost ridicată pe semnale de luptă de antrenament Brigada 1 tancuri independentă, a Armatei 1 Tancuri a FR, dislocată în suburbia Moscovei, cu scopul de a nimici “grupările ilegale criminale” de pe teritoriul statelor aliate. Brigada, cu efectivul și tehnica militară din dotare, a desfășurat marșul din punctul permanent de dislocare la stația feroviară, unde au fost transportați pe calea ferată în raionul desfășurării exercițiului.

– Un grup de nave militare a Flotilei Kaspice, în componența navei de dimensiuni medii “Великий Устюг” și navelor de asigurare, au desfășurat aproximativ 50 de exerciții militare (trageri de luptă din toate categoriile de armament de pe navă asupra țintelor maritime, aeriene și terestre) în codrul aplicației „Zapad 2017” în  Marea Caspică. Marșul maritim al grupării sa finalizat la data de 25 septembrie 2017, după o distanță parcursă de 2000 mile maritime. 

15.09.2017:

– Lupta cu subunitățile de cercetare şi diversiune a inamicului convențional și grupărilor paramilitare ilegale, au fost misiunile de bază a primei etape a exercițiilor militare – a declarat Ministerul Apărării a Bielorusiei, și totodată au menționat transparența exercițiului și legalitatea desfășurării lui.

– Militarii ambelor state (Bielorusiei și FR) au dezvoltat acțiunile pentru depistarea și nimicirea inamicului cu suportul aviației în zona localității Dretuni, Belorusia. Au fost antrenate forțele Brigăzii independente 103 pe elicoptere a Bielorusiei și echipele de elicoptere Ми-8 МТ cu suportul elicopterelor Ми-24 a FR. Odată cu depistarea inamicului a fost efectuată debarcarea efectivului din elicoptere  pe o zonă nepregătită, după care a fost executată misiunea de nimicire a grupărilor inamice.

– Detașamentul de contracarare a forțelor și mijloacelor subversive a Bazei militare maritime a Mării Baltice în cadrul exercițiului, au depistat, au reținut și au nimicit scafandri adverși. La aplicații au participat circa 50 de scafandri militari, o navă anti-submarin de dimensiuni medii, bărci de viteză mare, o navă anti-sabotaj și alte echipamente pentru monitorizarea situației subacvatice.

– Sau desfășurat și activități culturale și de propagandă internă în cadrul forțelor proprii. Astfel, un cinematograf de campanie de vară, cu o capacitate de 100 de locuri, fost desfășurat la poligonul “Лужский” unde și-a început activitatea pentru participanții la exercițiu. Spectatorii au vizionat filme artistice, filme sovietice despre patriotism și filme documentare despre armamentul și tehnica militară. La poligon este desfășurat și un centru de informare, dotat cu canale telefonice și internet.

– Specialiștii militari în domeniul chimic, au mascat redislocarea trupelor militare folosind mașinile de ultimă generație ТДА-3, unde au creat o perdea de fum cu aerosol pe o suprafață mai mare de 10 km2. Această perdea a permis prevenirea unui atac cu rachete de către inamicul convențional asupra subunităților motorizate, tancuri, artilerie, tehnico-materiale și geniști, participante la exercițiu, care executau un marș conform itinerarului stabilit.

– În contextul exercițiilor militare „Zapad 2017”, primul vice-ministru al Ministrului Apărării a FR, Ruslan Țalicov, a inspectat Flotila din Dagestan la indicațiile Ministrului rus al apărării Sergehi Șoigu. Acolo au fost discutate întrebările legate de dezvoltarea obiectelor de infrastructură a Flotilei Caspice.

– Forțele aviației operativ-tactice a Districtului  militar Vest a FR și FA a Bielorusiei au trecut la executarea misiunilor comune pentru asigurarea aeriană a deplasării eșaloanelor militare și coloanelor de blindate sub conducerea statului major întrunit în contextul exercițiilor militare.

– Transmisioniștii militari a FR și Bielorusiei au creat o linie de comunicații protejată cu lungime de aproximativ 1000 km, care asigură transmiterea criptată de date video și audio între statele majore din teren, cu o viteză mai mare de 300 mb/s, folosind tehnică și aparataj de ultimă generația.

– Serviciul de presă al Președintelui Bielorusiei a confirmat că, președintele Alexandr Lucașenco oficial nu a fost invitat să participe la exercițiile militare „Zapad 2017”.

– Artileria Districtului militar Vest a FR și a FA a Bielorusiei, în comun au desfășurat activități de neutralizare și nimicire a inamicului. Au acționat în contextul a 2 divizioane de artilerie, dar sub o conducere unică. În cadrul exercițiului au fost implicate mai mult de 30 de obuziere 2С19 “Мста-С”, 2С3 “Акация”, 2С1 “Гвоздика” și complexe de aruncătoare de bombe 2С12 “Сани” și 2Б14 “Поднос” și sistem reactiv de lansare БМ-21 “Град” și “Торнадо-Г”. Au fost identificate țintele, după care coordonatele au fost transmise de drone dotate cu sisteme multifuncționale “Орлан-10” în statul major întrunit, unde sau luat deciziile de distrugere a țintelor.

– În contextul „Zapad 2017”, în districtul militar Estic s-au desfășurat exerciții militare de contracarare a terorismului. După scenariu, o grupare de teroriști au  încercat să ocupe un punct control și trecere, și să ajungă în statul major a Districtului. Acțiunile lor au fost respinse, stopate și grupa de teroriști nimicită de către militarii subunităților respective a districtului militar Estic, întărite cu mașini ușoare cu blindaj “Тигр”.

– Echipele de luptă a Sistemelor de rachete С-300,  a apărării antiaeriene a FR, a districtului militar Centru, dislocați în Ural, în contextul exercițiilor „Zapad 2017”, au desfășurat trageri de luptă. Acțiunea inamicului a fost imitată de țintele – rachetă supersonice “Армавир”, “Бекас” și “Пищаль”, care au capacități de zbor și traiectorie exact ca rachetele de luptă și aparatele de zbor reale.

– La exercițiu au participat și subunitățile de asigurare logistică  a Districtului  militar Vestic dislocate în Regiunea Leningrad, unde au fost jucate mai multe scenarii legate de logistică.

– Un bombardier Tu-22M3, participant la exercițiu, s-a prăbușit la baza aeriană Șaikovka (Tabăra militară Şaikovka se află în vestul regiunii Kaluga, în apropiere de Smolensk) din FR. Conform informațiilor oficiale ale FA a FR, avionul a ieșit de pe pistă, probabil în timpul manevrelor de aterizare. Ca urmare a incidentului, aparatul a fost grav avariat și nu mai poate fi recuperat. Echipajul avionului Tu-22M3 nu a fost rănit.

16.09.2017

–  Observatorii internaționali a Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Poloniei, Ucrainei, Elveției și Norvegiei, invitați de către Bielorusia, au sosit la exercițiile militare „Zapad 2017”.

– Specialiștii subunităților de logistică a FA a FR au desfășurat antrenamente pentru mentenanța și reparația în condiții de luptă a tehnicii și armamentului militar la poligonul “Осиповический” în Bielorusia.  

– Echipajele avioanelor de luptă Су-34 a Districtului militar Vestic, au nimicit punctele inamice de conducere cu trupele în cadrul exercițiului militar.

– Artileria a continuat tragerile din obuziere “МСТА- Б” și sisteme reactive de lansare БМ-21 “Град” asupra țintelor terestre a inamicului imaginar. 

– Forțele aviației operativ-tactice a Districtului  militar Vest a FR a respins cu succes atacul aerian a forțelor inamicului. În rol de inamic au participat cele mai experimentate echipaje a aviației de vânătoare pe avioane Су-27, bombardiere Су-24, avioane de transport Ил-76 și elicopterele aviației militare Ми-8, Ми-24 и Ка-52.

– Pentru îndeplinirea misiunilor de luptă în cadrul exercițiilor militare, forțele aeropurtate a FR, au folosit cele mai noi mașini blindate de luptă БМД-4М și transportoarele blindate БТР-МДМ “Ракушка”.

– Echipele de luptă a complexului modernizat «Искандер-М» și complexului tactic “Точка-У” a Brigăzii de rachete independent a Districtului  militar Vest, la poligonul din regiunea Leningrad, au efectuat lansările electronice a rachetelor asupra țintelor îndepărtate a inamicului.

– La data de 16 septembrie 2017, sa finalizat I-a fază a exercițiului militar „Zapad 2017”. În această zi, efectivul subunităților de infanterie motorizată, tancuri și artilerie, cu susținerea subunităților apărare antiaeriană a Armatei 1 Tancuri a FA a FR, la poligoanele “Борисовский”, “Осиповичский”, în comun cu forțele Bielorusiei, au ocupat poziții de apărare și pregătesc orațiunile de luptă ulterioare. Avioanele de luptă Су-25  și Су-34 execută patrularea spațiului aerian.

– Aproximativ 20 de nave ale Flotei Mării Baltice au părăsit punctele permanente de dislocare și au ieșit în largul Mării Baltice pentru a executa misiunile eșalonului superior. 

– În contextul exercițiilor militare „Zapad 2017”, secția sonar, a navei anti-submarin de dimensiuni medii “Поворино” a Flotei Mării Negre, au identificat locația de aflare a unui submarin inamic imaginar, care ulterior prin intermediul armamentului de pe navă a fost distrus.

– Pentru asigurarea cu produse alimentare a efectivului participant la exercițiu, au fost transportate mai mult de 80 tone de alimente cu forțele a 30 specialiști și aproximativ 50 unități de tehnică specială, în diferite locații în cadrul exercițiilor militare „Zapad 2017”.

– Subunitățile de apărare antiaeriană a Districtului  militar Vest cu complexele С-300, С-400 și complexele “Панцирь-С” au intrat în serviciul de luptă în raioanele noi de dislocare în contextul exercițiului.

-Grupurile de desant aerian, din cadrul subunităților din cadrul Diviziilor aeropurtate, au început cercetarea raioanelor stabilite cu trecerea la îndeplinirea misiunilor de neutralizare și nimicire a elementelor teroriste inamice aflate în zonele de acțiune în cadrul exercițiului.

– Poliția de frontieră a țărilor Baltice au monitorizat violarea spațiului aerian a Lituaniei de către 2 avioane de model Ил-76 a FR. Decolând de pe aerodromul Taganrog, avioanele executau un zbor planificat spre Kaliningrad, care au deviat de la cursul de zbor din cauza furtunii.   

17.09.2017.

– La data de 16.09.2017 s-a finalizat prima fază a exercițiului comun Ruso-Belarus „Zapad 2017”, iar la 17.09.2017 s-a început a II-a fază. 

– La poligonul ЛУЖСКИЙ, regiunea Leningrad, efectivul subunităților de infanterie motorizată a Districtului militar Vest, au nimicit subunitățile de desant a inamicului convențional.

– Echipajele bombardierelor Су-24 au îndeplinit cu succes misiunile de bombardare a punctelor de comandă, tehnica militară, fortificații și construcții genistice și coloane cu tehnică militară a inamicului. Bombardamentele sau desfășurat de la înălțimi între 200 m și 2 km.

– Piloții elicopterelor Ка-27 ПЛ a Flotei Mării Baltice, au desfășurat misiuni de căutare, identificare și nimicire a  inamicului în poligonul militar maritim a Flotei. Astfel a fost depistat un submarin al inamicului, care a fost distrus cu sistemele de armament a elicopterelor Ка-27 ПЛ.

– Navele Flotei Mării Baltice – “Сообразительный”, “Бойкий”, “Стойкий” și “Стерегущий” au nimicit țintele aeriene în poligonul maritim a Flotei și au desfășurat cu succes depistarea și nimicirea unui submarin inamic. 

– La poligonul “Ружанский”, de către forțele terestre și aeriene a FR și Bielorusiei au fost desfășurate aplicații pe tema trecerii ilegale a frontierei, violarea spațiului aerian, nimicirea forțelor apărării antiaeriene inamice de către elicopterele FR și Bielorusiei și efectuarea ofensivei aeriene și bombardarea pozițiilor inamicului.

–  La o baza militară a forțelor de desant aerian, din regiunea Kransodar, în contextul exercițiilor militare „Zapad 2017”, FR a desfășurat ceremonia oficială de deschidere a exercițiului tactic comun Ruso – Egiptean “Защитники дружбы – 2017”.

– În timpul regrupării forțelor FR și Bielorusiei, aviația tactică a Districtului militar Vestic, au distrus elementele blindate a inamicului pe poligonul “Лужский” din regiunea Leningrad.  

– Geniștii Districtului militar Vestic au asigurat tot efectivul participant la exercițiile militare „Zapad 2017” cu apă filtrată din stația de filtrare și epurare de ultimă generație СКО-10 “Гигиена”.   

– Grupa de deminare în componența navelor Александр Обухов”, “Сергей Колбасьев”, “БТ-212”, navele “РТ-252” și “РТ-273″a Flotei Mării Baltice au dezamorsat minele plasate de inamic în poligonul maritim a Flotei.

 18.09.2017

– În Ministerul Apărării a FR au numit declarațiile Lituaniei politizate ceea ce ține de violarea spațiului aerian a Lituaniei de către avioanele Il-76 a FR.

– Președintele FR Vladimir Putin a vizitat exercițiile militare „Zapad 2017” la poligonul “Лужский” din regiunea Leningrad.

– Forțele de desant aeropurtat au desfășurat desantarea în condiții meteo extrem de dificile cu  desfășurarea ulterioară a forțelor pentru asigurarea flancurilor în cadrul exercițiului.

– Navele de dimensiuni mici “Суздалец”  și “Муромец” a flotei Mării Negre, au desfășurat antrenamente la aspectul manevrelor, legătura radio, paza și apărarea navelor maritime și totodată au desfășurat trageri din armamentul de artilerie din dotarea  navelor.

– Echipa de luptă a lansat o rachetă din complexul modernizat a Forțelor terestre«Искандер-М» la distanța maximă. Lansarea a avut loc la poligonul Kapustin Iar, regiunea Astrahani, în cadrul exercițiilor militare „Zapad – 2017”. Racheta a parcurs distanța de 480 km și cu succes a lovit ținta din poligonul Makat (Kazahstan). 

– În contextul exercițiilor militare, concernul “Алмаз-Антей” a transmis ministerului Apărării a FR, complexul de apărare antiaeriană (ЗРС) С-400 “Триумф”.

– Echipajele Tancurilor Т-72Б3 a Armatei 1 Tancuri a Districtului militar Vestic, au oprit ofensiva inamică și au nimicit tehnica militară adversă.

– Ministerul Apărării a FR a permis Observatorilor și Atașaților militari din mai mult de 60 de țări (la poligonul “Лужский” din regiunea Leningrad), monitorizarea exercițiilor militare „Zapad – 2017”.

– Tot în cadrul exercițiului, FR a testat tancul modernizat T-80, dotat cu instalație de propulsie nouă și cu  protecție dinamică încorporată. 

– Bombardierele Су-24М a districtului militar Vestic a FR, au desfășurat un raid masiv de bombardamente a inamicului la poligonul “Лужский” din regiunea Leningrad.

– Echipajele avioanelor de vânătoare Су-25 au distrus  coloană de blindate a inamicului pe poligonul “Лужский” din regiunea Leningrad, fiind asigurate de o pereche de Су-35С”.

19.09.2017

– Comandantul Flotei Mării Baltice, Vice-amiralul Alexandr Nosatov a acordat calificativul “foarte bine” tragerilor comune a grupei tactice a Flotei Mării Baltice și grupării tactice terestre după desfășurarea tragerilor cu complexele “Бал”.

– Specialiștii în rachete a Flotei Mării Baltice, cu sistemele de rachete din  dotare Бал” au distrus o serie de ținte a inamicului amplasate în poligonul maritim din cadrul exercițiului.

– 14 Observatori militari, care reprezentau OSCE, au vizitat poligonul  “Осиповичский”, în regiunea Mogilev, Bielorusia unde au avut posibilitatea să monitorizeze și să evalueze acțiunile în comun a forțelor FR și Bielorusiei.

– Militarii FR și a Bielorusiei au stopat ofensiva forțelor inamicului convenţional, desfășurând manevre de apărare cu implicarea artileriei la poligonul “Осиповичский”, în regiunea Mogilev, Bielorusia.

– Echipele de luptă a sistemelor antiaeriene “Панцирь-С”, a districtului militar Vest, au neutralizat cu succes țintele aeriene la înălțime mică, care zburau la hotarul imaginar al zonei de serviciu al complexelor “Панцирь-С”.

– Ministerul Apărării a FR a dezmințit informația cu privire la focul involuntar deschis de către un elicopter K-52 asupra persoanelor civile și a menționat, că focul a fost deschis neintenționat, în cadrul jocului unui alt exercițiu cu tema nimicirea țintelor terestre de către aviație, dar nimeni nu a avut de suferit.

20.09.2017

– Exercițiile militare Ruso-Bielorus „Zapad 2017” au demonstrat nivelul pregătirii armatelor statelor de coaliție la respingerea unei agresiuni militare de proporții a organizațiilor teroriste. Faza de manevre s-a desfășurat cu transparență maximă si deschisă – a declarat Șeful Statului Major General a FA FR, Valerii Gherasimov la închiderea exercițiului.

– Ultima zi a exercițiului a fost importantă atât pentru forțele ambelor state (FR și Bielorusia) cât ți pentru jurnaliștii și observatorii militari, care au avut posibilitatea să monitorizeze desfășurarea exercițiului. Au participat observatori din: Polonia, Germania, Estonia, Lituania, Venezuela, Ucraina, Siria, Japonia, Ungaria, Norvegia, Elveția, Canada, SUA, Finlanda, Marea Britanie, Armenia și alte state. 

– Președintele Bielorusiei, Alexandru Lucașenco, a declarat închiderea oficială a exercițiului militar Zapad 2017”. Tot aici A.Lucașenco a expus jurnaliștilor despre înțelegerea cu V.Putin despre participarea și monitorizarea exercițiului separat, datorită proporțiilor foarte mari a exercițiului.

–  Aviația de vânătoare și subunitățile antiaeriene a Districtului Militar Vestic, au interceptat condiționat un avion deturnat de către inamic în cadrul exercițiului. 

– Tot aviația de vânătoare a Districtului Militar Vestic au desfășurat lupte aeriene în cadrul exercițiului, cu scopul atingerii pozițiilor favorabile, pentru trecerea la ofensiva aeriană.

– În contextul exercițiilor militare Zapad 2017”, Holdigul “Вертолеты России”, a întrodus la export elicoptere de atac Ми-28НЭ “Ночной охотник” cu complexe de apărare integrate împotriva rachetelor sol-aer cu sisteme infraroșu integrate pentru identificarea automată a țintelor.

– În contextul exercițiilor militare Zapad 2017”, sa produs lansarea de testare a rachetei balistice intercontinentale РС-24 “Ярс”, efectuată din Plesețc – elementele componentelor de luptă a rachetei cu succes au lovit țintele din regiunea Kamceatka.

– Navele Flotei Mării Caspice, au desfășurat exerciții cu trageri de luptă în punctele permanente de dislocare în Astrahani și Mahachkala, unde au participat mai mult de 10 nave maritime.

– Batalionul de infanterie motorizată a Grupului Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, au antrenat interoperabilitatea cu subunitățile de artilerie a forțelor armate transnistrene, unde sau axat pe dezvoltarea elementelor de apărare. A fost  organizată interoperabilitatea forțelor la acțiunea de distrugere a țintelor de către artilerie.

– O comisie specială a fost creată pentru a investiga cazul de foc involuntar produs de pe elicopterul de vânătoare Ка-52 “Аллигатор”   la poligonul Лужский din regiunea Leningrad.

21.09.2017

– Toate forțele FR și forțele Bieloruse, implicate la exercițiile militare Zapad 2017, au început redislocarea către punctele de staționare permanente. 

 1.4. Tehnici și tactici noi folosite în cadrul exercițiului:

Acțiuni cu caracter neconvențional:

În cadrul exercițiului au fost implicate subunități de forţe speciale a FA a FR și Bielorusiei, care au demonstrat un nivel înalt de profesionalism la îndeplinirea misiunilor stabilite.

Simularea utilizării armelor de nimicire în masă:

Din punct de vedere a utilizării armamentului de nimicire în masă în cadrul exercițiilor militare ,,Zapad-2017”, Federația Rusă nu a admis folosirea acestora pentru testări. Sau folosit doar elemente care pot fi utilate la necesitate cu componente nucleare-unde echipele de luptă a complexului modernizat «Искандер-М» și complexului tactic “Точка-У” a Brigăzii de rachete independent a Districtului  militar Vest, la poligonul din regiunea Leningrad, au efectuat lansările electronice a rachetelor asupra țintelor îndepărtate a inamicului imaginar şi sa produs lansarea de testare a rachetei balistice intercontinentale РС-24 “Ярс” efectuată din Plesețc – elementele componentelor de luptă a rachetei cu succes au lovit țintele din regiunea Kamceatka.

Război informațional:

În cadrul Zapad-2017 Federația Rusă desfășurat un complex de operații  informaționale cu scopul de a elucida acțiunile întreprinse de NATO în primul rând, Ucraina și alți actori pe de altă parte.

Un element nou a fost dezinformarea în ceea ce privește dimensiunile reale a desfășurării aplicației în timp, spațiu, forțe și mijloace, inclusiv pe timpul pregătirii aplicațiilor. Astfel, FR a admis, fără prea mari implicări la dezmințirea inițială, ca în occident, aplicațiile vizate, să fie calificate altfel decât urma să se întâmple real, astfel calificarea/perceperea incorectă a aplicațiilor luând proporții mari, pentru ca ulterior aceste greșeli admise de occident să fie folosite drept tratare a tot ce spune occidentul ca pe ceva nefondat și bazat pe informații inexistente, sau  dezinformare intenționat răspândita, iar la final occidentul să dețină o imagine de provocator, de răspândire a isteriei nefondate și a falsurilor evidente și astfel să fie diminuată credibilitatea a tot ce prezintă occidentul în spațiul informațional vizavi de FR și aliații săi, cu impregnarea pentru occident a imaginii de principal dezinformator global „în timp ce FR şi aliaţii săi nu depășesc limitele legale internaționale”. Această tactică noua poate folosi FR pentru a aduce populația din occident să nu creadă surselor sale media, precum și pentru a diminua/distrage atenția occidentului de la  potențiale acțiuni reale rău intenționate ale FR îndreptate pentru satisfacerea intereselor sale.

Trebuie de menționat că, exercițiul militar Zapad-2017, a fost desfășurat preponderent conform planului şi declarațiilor oficiale a FR, fără careva mari abateri, abuzuri sau ceva asemănător (micile incidente avute loc nu pot fi calificate drept abuzuri sau alte încălcări mari), iar această  este deja răspîndită  în sursele media și folosită în defavoarea  occidentului (în presa rusă fiind deja ca una din ţintele de batjocură  Președintele Lutianiei, D.Gribauscaite, este de menționat și publicația The Independent, care spune, că în pofida tirajării în occident a îngrijorărilor vizavi de aceste aplicaţii, ele nu au adus la pornirea unui nou război mondial sau nu sa soldat cu cotropirea la careva ţară),  iar toate declarațiile de până la desfășurarea exercițiului, sunt calificate drept un generator de „fobii anti ruse și demonizator nefondat al Rusiei şi aliaților ei”, în condițiile când Rusia nu a trecut nicio limită legală de utilizare a forțelor în cadrul unor aplicații „ordinare” împreună cu aliații săi. 

            1.5. Scenariul desfășurat și scopurile atinse în cadrul aplicațiilor ,,Zapad-2017”:

Acțiunile pe care le-a întreprins Federația Rusă la aplicațiile menționate, demonstrează că ,,Zapad-2017” sau desfășurat după un scenariu expus mai sus și anume:

Desfășurarea execuțiilor militare ,,Zapad-2017” şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Bielorusiei în punctele de dislocare permanentă a acestora pe teritoriul Federației Ruse

Exercițiile ,,Zapad” au fost desfășurate de către Federația Rusă şi Bielorusia în comun, scopul acestora fiind testarea capacității Federației Ruse şi Republicii Bieloruse în asigurarea apărării comune, precum și pentru respingerea unei potențiale agresiuni militare, atacuri teroriste, etc, la fel și pentru ridicarea nivelului de interoperabilitate a componentelor forţelor armate în acțiuni militare în spațiul terestru, aerian și naval.

Conform acestui scenariu, Federația Rusă împreună cu Bielorusia au desfășurat exercițiul conform planului, fără abateri, respectând totalitatea prevederilor internaționale, precum şi transparența în planificarea și desfășurarea acestora.

Exercițiul s-a desfășurat în limitele teritoriale planificate, precum și în limitele admisibile de implicare a forțelor și mijloacelor militare. După încheierea oficială a exercițiului, trupele rusești împreună cu totalitatea armamentului, echipamentului și tehnica militară au fost retrase în punctele de dislocare permanentă a unităților militare de pe teritoriul Federației Ruse, astfel fiind dezmințite multe discuții, că după exercițiu, FR va menține contingentele aduse aici, pentru a deschide un al doilea front în Ucraina, de a ataca statele baltice, Polonia, etc.

Zapad 2017 fiind petrecut şi pentru descurajarea “acţiunilor agresive NATO la hotarul Rusiei şi aliaţilor ei” şi o demonstrare de capacităţi militare cu posibilităţi practice de proiecție globală, dar și de influențare majoră cu scopul menținerii/fortificării spiritelor populației din Bielorusia în albia pro-rusă, inclusiv fortificarea încrederii personale a liderului acestei ţări şi anturajului acestuia, că Rusia în orice condiţii va depune efort pentru a menține acestă conducere la putere, iar ultimul ajutor/împrumut financiar acordat Bielorusiei de către Rusia, în perioada respectivă, doar aduce plus valoare acestui argument.

1.6. Sisteme noi de armament utilizate și testate în cadrul exercițiului;

Pe parcursul execuțiilor militare „Zapad – 2017”, FR a testat capacitățile unor noi modele de armament:

  • Echipa de luptă cu succes a lansat la poligonul Kapustin Iar, regiunea Astrahani o rachetă din complexul modernizat a Forțelor terestre«Искандер-М» la distanța maximă. Racheta de putere mare a parcurs distanța de 480 km și cu succes a lovit ținta din poligonul Makat (Kazahstan). 
  • Tot în cadrul exercițiului, FR a testat tancul T-80, dotat cu instalație de propulsie cu gazoturbină și cu  protecție dinamică încorporată.  
  • Chimiștii militari au mascat redislocarea trupelor folosind mașinile de ultimă generație ТДА-3, unde au creat o perdea de fum cu aerosol pe o suprafață mai mare de 10 km2. Această perdea a permis prevenirea unui atac cu rachete de către inamic asupra subunităților motorizate, tancuri, artilerie, tehnico-materiale și ingineri, participante la exercițiu, care executau un marș conform itinerarului stabilit.

– Geniștii militari a Districtului militar Vest au asigurat tot efectivul participant la exercițiile militare „Zapad 2017” cu apă filtrată din stația de filtrare și epurare de ultimă generație СКО-10 “Гигиена”.   

– Transmisioniștii militari a FR și Bielorusiei au creat o linie de comunicații criptată cu lungime de aproximativ 1000 km, care asigură transmiterea protejată de date video și audio între statele majore din teren, cu o viteză mai mare de 300 mb/s folosind tehnică și aparataj de ultimă generație.

1.7. Expuneri parţiale 

Necesitatea planificării şi desfășurării acestei aplicații a pornit de la faptul că Rusia are anumite suspiciuni asupra unei invazii  militare a NATO de pe teritoriul țărilor Baltice și Poloniei. În vederea consolidării securității în ţările Baltice și Polonia, NATO a dislocat recent în zonă Brigada 10-a Aviație a SUA, cu peste 60 de aeronave și Brigada 3-a blindate a SUA. În plus, în cele trei state baltice, efectuează serviciu de luptă a pazei spațiului aerian prin rotație cu o escadrilă de avioane de vânătoare din statele membre NATO. Alianța a mai creat și o forță de intervenție ultrarapidă, furnizată de șapte state membre cu efective de 10.000 de militari, special antrenate și destinate pentru a acționa de pe litoralul mării Baltice și al mării Negre.

Totodată, „Zapad – 2017” nu este un exercițiu militar pur rusesc, acesta a fost efectuat în cooperare cu Belarus. Belarus se găsește într-o poziția dificilă de a fi un aliat oficial al Rusiei, în condițiile relațiilor proaste dinte Moscova și Occident, iar Belarusul încearcă să rămână măcar parțial neutră în toată această situație complexă, încercând a scăpa de extinderea relațiilor proaste a marilor săi vecini și asupra sa.

Exercițiile Zapad 2017 au demonstrat, că FR împreună cu aliații săi, pe lângă toate cele expuse în acestă analiză, dispun de un organism militar ce lucrează serios asupra remodelării forțelor armate pe toate dimensiunile, pentru a le aduce la condiția de a le egala cu forțele întrunite ale NATO și chiar de ale depăși în anumite situații. Suplimentar, FR este capabilă să fie prezentă concomitent cu forţe impunătoare în diferite teatre de operaţii, iar pentru proiectarea forţelor şi intereselor sale, conducere a FR are susţinerea majorităţii populaţiei chiar şi pe fundalul austerităţilor economice. Totodată, problemele economice ale FR şi cele a rămânerii în urmă a potențialului științific de apărare fata de cel din occident și mai ales cel din SUA, nu trebuie să inducă în eroare perceperea FR ca pe un adversar cu prea multe părţi slabe. FR din punct de vedere militar trebuie percepută corect, mai ales capacitatea acestui stat, demonstrată istoric, de a se mobiliza pe toate segmentele în condițiile unui eventual pericol existențial.