III. POTENȚIALUL MILITAR CONTEMPORAN AL FORȚELOR ARMATE ALE FEDERAȚIEI RUSE VIZAT PRIN PRISMA APLICAȚIILOR DE AMPLOARE, ANALIZA APLICAȚIILOR – „VOSTOK – 2 0 1 8”

1.8  Aspectele generale:

În perioada 11-17 septembrie 2018, pe teritoriul Federației Ruse, în regiunile din Siberia și Orientul Îndepărtat, sub conducerea nemijlocită a Ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost desfășurat cel mai mare exercițiu militar strategic din 1981 până în prezent – ,,Vostok-2018”. La exercițiul ,,Vostok-2018” au participat forțele și mijloacele din cadrul districtelor militare Centru (care include structurile militare din Siberia, Ural şi Privoljsk, având comandamentul general la Ekaterinburg), Est (care acoperă partea orientală a FR, cuprinzând Zabaikalie şi Orientul Îndepărtat, cu statul major la Habarovsk, căruia se subordonează şi Flota rusă din Pacific), precum și Flota de Nord a Forţelor Navale. Principalele acțiuni ale forțelor au avut loc în poligoanele „Țugol”, „Bamburovo”, „Radygino”, „Uspenovskii”, „Bikin”, inclusiv în poligoanele Forțelor Aeriene și Forțelor Apărare Antiaeriană „Litovko”, „Novoselskoe”, „Telemba”, ,,Golful Anna”, de asemenea în mările Bering, Ohotsk, a golfurilor Avacha și Kronotskii. Obiectivele principale ale acestor exerciții au fost verificarea nivelului de pregătire al eșaloanelor superioare la planificarea și desfășurarea manevrelor de redislocare a forțelor pe distanțe deosebit de mari; organizarea interacțiunii între Forțele Terestre, Aeriene și Navale; perfecționarea și acumularea experienței noi de către comandanții de toate nivelurile, privind  procesul de comandă și control al forțelor în cadrul pregătirii și desfășurării operațiilor militare pe teatre de operații extinse ca spațiu și cu teren accidentat. Tema generală a acestor manevre a fost „Utilizarea forțelor pentru asigurarea securității militare a FR în teritoriile de est”, care s-au realizat în două etape. În prima etapă comandamentele operaționale ale Districtelor Militare de Est, Central şi a Flotei de Nord a Forțelor Navale au efectuat manevre de proiectare a forțelor în Teatrul de Est de operații militare. În a doua etapă, eșalonul superior a exersat conducerea grupărilor de forțe întrunite în cadrul escaladării unui conflict militar pe întregul teatru de acțiuni militare.

Acțiunile forțelor în timpul exercițiului ,,Vostok-2018” au fost efectuate în conformitate cu prevederile Acordului dintre Federația Rusă și Republica Kazahstan, Republica Kârgâzstan, Republica Tadjikistan și Republica Populară Chineză, privind consolidarea încrederii în domeniul militar în zona de frontieră de la 26 aprilie 1996.

Prezent la aceste exerciții a fost președintele FR, Vladimir Putin, care a inspectat aplicațiile militare ,,Vostok-2018” din poligonul ,,Țugol”, Ținutul Transbaikal, urmărind din punctul de comandă a grupării aplicațiile ,,Vostok-2018”, unde pe 13 septembrie 2018 s-a finalizat principala etapă. La exercițiu președintele rus Vladimir Putin, a declarat că: ,,Federația Rusă este un stat iubitor de pace, care nu are și nu poate avea planuri agresive. Politica noastră externă vizează cooperarea constructivă cu toate ţările interesate de acest lucru”, totodată a menționat că: ,,Rusia va continua consolidarea efectivelor militare pentru apărarea propriei suveranități şi a aliaților. Este datoria noastră faţă de patrie să fim pregătiți pentru apărarea suveranității, securității și intereselor naționale și dacă este necesar, să oferim susținere aliaților. Vom continua consolidarea forțelor armate, le vom echipa cu cele mai noi arme și tehnologii, și vom dezvolta cooperarea militară internațională”.

În total la acest exercițiu au fost implicați circa 300.000 militari, 36.000 de tancuri, transportatoare blindate și mașini de luptă, 1200 lansatoare de rachete reactive, peste 1.000 de avioane, elicoptere și aeronave fără pilot, peste 80 nave maritime militare. Totodată, în cadrul aplicațiilor vizate, au participat unități și echipamente militare din Mongolia și China (aproape 3200 militari, 13 tancuri ,,Tipe-99”, care este cel mai avansat tanc din China și a fost rar deplasat în străinătate, la fel 24 elicoptere și 6 aeronave au participat la exercițiile din regiunea siberiană ,,Zabaikalsk”, în poligonul ,,Ţugol”).

1.9. Cronologia activităților de bază planificate și desfăşurate la exercițiu:

Forțele Navale:

– 11.09.2018: Gruparea navală, preconizată pentru participarea la exercițiul ,,Vostok-2018”, formată din nava anti-submarin ,,Vice-Admiral Kulakov”, împreună cu navele care dețin capacitatea de a desanta trupe ,,Kondopoga” și ,,Alexandr Otrapovskii” din componența Flotei de Nord a Forțelor Navale, a sosit în zona ,,Mării Ohotsk” și a inițiat pregătirea către operațiunea de desantare a trupelor pe un litoral neamenajat.

– Grupările navale din componența Flotei Pacificului au desfășurat deplasarea din punctul de dislocare permanentă – în zona de operații din regiunea ,,Primorie”, pentru îndeplinirea misiunilor din cadrul manevrelor ,,Vostok-2018”. Pe parcursul deplasării, echipajele au îndeplinit misiuni de organizare a apărării antiaeriene precum și de stabilire a legăturii circulare cu întreaga formațiune a Forțelor Navale participante la exercițiu. În zona de operații din regiunea ,,Primorsk”, gruparea navală a executat manevre de luptă împotriva submarinelor și grupărilor navale ale adversarului imaginar. Concomitent, forțele de coastă din Pacific, au desfășurat un complex de activități pentru siguranța forțelor în timpul desantării acestora de pe navele maritime pe litoral, asigurând totodată apărarea antiaeriană a zonei.

– Subunitățile de Infanterie Marină din componența Flotei Pacificului, dislocate în regiunea ,,Primorie”, efectuând îmbarcarea armamentului și echipamentului militar în unitățile de tehnică din dotare, au desfășurat un marș spre raionul de îmbarcare pe navele(care dețin capacitatea de desantare a trupelor) ,,Peresvet”, ,,Nicolai Vilkov” și ,,Admiral Novelskii”, situate în golful ,,Desantni” din regiunea ,,Vladivostok”. Ulterior, aceste subunități au desfășurat acțiuni de îmbarcare a mașinilor de luptă de infanterie ,,BMP-2”, sistemelor de artilerie autopropulsată ,,Gvozdika”, transportoarelor amfibii blindate ,,BTR-82A”, sistemelor de artilerie reactive ,,Grad”, precum și a efectivului de Infanterie Marină. După ieșirea în mare a navelor, acestea au efectuat manevre defensive, testând capacitatea de acțiune în comun a forțelor. Ulterior subunitățile de Infanterie Marină din componența Flotei Pacificului și Brigada de Infanterie Motorizată din zona arctică, au desfășurat în apele ,,Mării Ohotsk”, în două etape, exerciții tactice de desantare a efectivului și tehnicii pe o porțiune neamenajată de litoral. În prima etapă a exercițiului, subunitățile de Infanterie Marină au efectuat forțarea porțiunii de litoral, fiind puternic sprijiniți de către sistemele de armament instalate pe anti-submarinul ,,Vice-Admiral Kulakov”, inclusiv de elicopterele ,,Ka-27”, totodată asigurând apropierea de litoral a forțelor de bază îmbarcate pe navele ,,Kondopoga” și ,,Alexandr Otrapovskii”. În cea de-a doua etapă, a fost antrenat un complex de elemente de desantare a efectivului și tehnicii militare.

12.09.2018: Un grup de nave format din 10 dragoare de mine și 15 nave anti-submarin din componența Flotei Pacificului, au asigurat un regim necesar de navigare în apele Oceanului Pacific și a Mării Okhotsk. Acestea au desfășurat un set de activități de căutare și dragare a minelor, și navelor submarine, în colaborare cu aviația maritimă în componența avioanelor anti-submarin ,,Il-38” și elicopterelor ,,Ka-27PL”. Toate datele cu privire la operațiunile de dragare a minelor au fost transmise direct la punctul de comandă al Forțelor Navale participante la exercițiu.

– Gruparea navală a Flotei Pacificului, în componența distrugătorului ,,Bîstrîi” și a două fregate, au lansat rachete asupra unor ținte maritime situate la o distanță de circa 100 km. Siguranța zonei de lansare a fost asigurată de către 10 nave din componența Flotei Pacificului, precum și de către aviația marină.

14.09.2018: Gruparea navală formată din nava anti-submarin ,,Vice-admiral Kulakov” și a navelor care au capacitate de a desanta efectiv ,,Alexandr Otrakovskii” și ,,Kondopoga” au desfășurat activități de căutare-salvare în apele Mării Bering, cu scopul de a acorda ajutor navei naufragiate în apele din zona ,,Calea marină de nord”.

– Gruparea navală a Flotei Pacificului, compusă din crucișătorul ,,Vareag”, navele anti-submarin ,,Admiral Vinogradov” și ,,Admiral Panteleev”, a desfășurat antrenamente pentru testarea capacității de manevrare și organizare a apărării antiaeriene, executarea serviciilor în ture, menținerea legăturii cu punctul de comandă pe timpul executării misiunilor reale anti-submarin în condiții complicate de bruiaj.

15.09.2018: Mai multe nave din cadrul Flotei de Nord, au efectuat exerciții de luptă împotriva submarinelor în Marea Ohotsk. În cursul exercițiului, echipajul navei ,,Vice-admiral Kulakov”, a efectuat un set de măsuri pentru căutarea submarinelor cu ajutorul sistemelor hidro-acustice de bord, precum și cu utilizarea elicopterului anti-submarin ,,Ka-27PL”. În timpul zborului, echipajul elicopterului a efectuat operațiuni de căutare folosind stația hidroacustică de adâncime. La anumite etape ale exercițiului, s-au desfășurat acțiuni de constrângere condiționată a submarinelor de a urca la suprafață prin aplicarea condiționată a întregului complex de arme anti-submarine. Echipajul navei a executat o serie de exerciții de apărare a navei contra atacurilor submarinului inamic convențional cu implementarea elementelor de manevră anti-submarin.

Forțele Aeriene:

– 12.09.2018: Echipajele avioanelor de luptă ,,Mig-35BM” ale formațiunilor aeriene din regiunea ,,Krasnoyarskii Krai” și ,,Permi” au fost redislocate pe aerodromurile din teatrul de operații pentru îndeplinirea misiunilor de monitorizare a spațiului aerian, protecția forțelor împotriva atacurilor aeriene ale adversarului potențial, precum și împotriva lovirii cu rachete de către acesta.

            – Bombardierele strategice ,,TU-95MC” au efectuat lansarea practică a rachetelor de croazieră de la o înălțime de 5.000, metri asupra țintelor adversarului potențial, aflate în poligonul ,,Telemba”. Bombardierele, au decolat de pe un aerodrom situat la 2.000 km distanță față de ținte, efectuând alimentarea în zbor prin intermediul avioanelor ,,Il-78”, iar pe întreg parcursul itinerarului de zbor, bombardierele strategice au fost asigurate de către echipajele avioanelor de vânătoare ,,Su-35S”.

14.09.2018: Echipajele avioanelor de luptă, de bombardament și de asalt ,,Su-30SM”, Su-34”, Su-24M” și ,,Su-25”, în poligonul ,,Muhor-Kondui” lângă localitatea ,,Cyta” au nimicit țintele terestre, care reprezentau o baterie de artilerie, o coloană de tancuri și o companie de Infanterie Motorizată, aflate în coloană de marș, prin lansarea rachetelor nedirijate și aruncarea bombelor de calibru diferit. Coordonatele țintelor au fost oferite de către un avion-cercetaș ,,Su-24MP”. În cadrul exercițiului au fost implicate peste 30 de avioane.

– În poligonul ,,Țugol” a fost lansat avionul de comandă și detectare a țintelor ,,A-50U”, cu scopul de a detecta țintele de la mare distanță și a evita lovirea forțelor proprii de către aviația adversarului potențial. Echipajul împreună cu întregul complex de avioane de luptă au executat serviciul în aer, cu transmiterea coordonatelor țintelor către avioanele de vânătoare cu misiuni de interceptare ,,Mig-31”, ,,Su-35S”, ,,Su-30SM” care executau serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană al Districtului Militar Est. Întrebuințarea avionului ,,A-50U” a permis detectarea țintelor peste distanța de 200 km, până la intrarea în aria de responsabilitate al Districtului.

15.09.2018: Echipajele bombardierilor cu rază lungă de acțiuni ,,Ту-22М3” din cadrul Forţelor Aerospațiale ale Federației Ruse, au efectuat bombardamente pe poligonul aerian din regiunea,,Trans-Baikal”, distrugând obiectivele de pe poligonul inamicului potențial. Echipajele au lovit ţintele unde erau dislocate pistele și avioanele adversarului, depozitele şi punctul de comandă al aerodromului. În cadrul bombardamentelor au fost folosite bombe cu o greutate de 500 kg. În total în zbor au fost implicate mai mult de zece bombardiere cu rază lungă de acţiune ,,ТU-22М3” din cadrul Forţelor Aerospațiale ale Federației Ruse.

– O formațiune de aeronave ,,Su-30SM”, îndeplinind rolul inamicului, s-a apropiat de zona de responsabilitate a unităților de apărare antiaeriană din cadrul Districtului Militar de Est. Ca răspuns au fost ridicate în aer echipajele avioanelor de interceptare ,,Mig-31” şi ,,Su-35S”. După ce au primit coordonatele ,,inamicului”, echipajele au efectuat lansări convenționale de rachete, iar apoi au executat cu echipajele aeronavelor ,,Su-30SM” elemente ale manevrelor de luptă aeriene. Interceptarea la timp şi stoparea ţintelor aeriene au permis prevenirea atacurilor inamicului,,imaginar” asupra Districtului Militar de Est.

17.09.2018: Echipajele aeriene din cadrul Forţelor Aerospațiale Ruse ale Districtelor Militare Central și de Est, precum și Forțele Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare din China, participate la manevrele „Vostok-2018“, au început decolările de pe aerodromurile din teatrele de operații în punctele de dislocare permanentă. În cadrul exercițiului ,,Vostok-2018” au participat echipajele aeronavelor Forțelor Aeriene ale Federației Ruse: ,,ТU-95МS, ТU-22М3, Il-76, An-12, Аn-26, Su-35S, Su-30SM, Su-34, Su-24М, Su-25, Мig-31”, elicopterele: ,,Ка-52, Мi-24, Мi-26, Мi-8”, la fel şi echipajele bombardierilor ,,JH-7A” şi elicopterelor: ,,Мi-171, Z-9, Z-19” din partea Chinei.

Forțele Aeropurtate:

– 11.09.2018: La prima fază a exercițiul strategic „Vostok-2018”, au participat mai mult de 6.000 de militari din cadrul a trei formațiuni militare și două unități militare independente ale Forțelor Aeropurtate. Pe parcursul antrenării acțiunilor practice ale trupelor, au fost implicați mai mult de 900 de mașini blindate. Dislocarea trupelor aeropurtate implicate în exercițiu, pe teritoriul regiunii ,,Trans-Baikal” a fost efectuată într-un mod combinat, atât pe cale aeriană cât și feroviară.

12.09.2018: Un pluton de cursanți ai anului IV din cadrul Institutului de Forțe Aeropurtate ,,V.F.Marghelov”, din orașul Rezani, au fost îmbarcați în avioanele ,,Il-76MD” împreună cu 50 unități de tehnică militară din dotare (,,BMD-2K-AU”, ,,BTR-D”, ,,2S-9 Nona”), apoi desantați împreună cu tehnica militară pe un poligon din regiunea ,,Zabaikalskii Krai”.

13.09.2018: Formațiunile militare ale Forțelor Aeropurtate din regiunea ,,Ulan-Ude” în componența a 700 de militari și 51 unități de tehnică militară de tip ,,BMD-2”, au efectuat zboruri pe o distanță  de peste 1.000 km, îmbarcându-se pe poligonul ,,Belaia” din regiunea ,,Irkutsk” în 25 avioane de tip ,,Il-76MD”. În cadrul aceluiași exercițiu, formațiunile au executat manevre cu desantarea efectivului împreună cu tehnica militară în poligonul ,,Țugol”. Este de menționat faptul, că desantarea a fost efectuată pe platforma de aterizare ,,Bulak” (un teren necunoscut pentru efectivul desantat), de la înălțimea de 600 metri și din viteza de 300 km/h, utilizând sisteme de parașutare ,,D-10” și ,,Arbalet”. După aterizare, trupele aeropurtate au executat misiunea de capturare a aerodromului de câmp al adversarului potențial, cu izolarea principalelor elemente de infrastructură, ocuparea și menținerea aliniamentelor încredințate, creând astfel condițiile necesare de trecere la acțiunile ofensive ale forțelor principale de coaliție din cadrul exercițiului.

– Batalionul 31 aeromobil din componența Brigăzii Aeropurtate Independente ale Forțelor Aeropurtate a efectuat desantarea forțelor în poligonul ,,Țugol” cu misiunea de a captura și nimici punctul de comandă al adversarului potențial, precum și de a obține supremația în luptă prin ocuparea unui aliniament favorabil, cu sprijinul aviației militare. De asemenea, în cadrul acestor manevre a fost efectuată transportarea tehnicii militare pe platformele exterioare ale elicopterelor. Astfel, prin intermediul elicopterelor ,,Mi-8” au fost transportate mașini de teren de tip ,,UAZ”, iar prin intermediul elicopterelor ,,Mi-26” au fost transportate 8 mașini cu capacitate înaltă de trecere și 4 mașini blindate ,,Râsi”, dotate cu sisteme de rachete antitanc dirijate ,,Kornet” și mitraliere ,,Kord”.

Pentru asigurarea manevrelor au fost implicate circa 40 elicoptere ,,Mi-8MTȘ”, 2 elicoptere de transport ,,Mi-26” și peste 10 elicoptere de luptă ,,Mi-24”.Practicarea acestor elemente a făcut parte din etapa experimentală de creare și întrebuințare a Forțelor Aeropurtate de Asalt de ,,tip nou”.

În total la exercițiul ,,Vostok-2018” au fost implicați peste 6.000 de militari și circa 900 unități de tehnică militară din cadrul a 3 formațiuni, și a 2 unități militare independente din componența Forțelor Aeropurtate.

Forțe Terestre:

Infanteria:

11.09.2018: Formațiunile de Infanterie Motorizată din cadrul Districtului Militar Central în componența a 2.000 de militari au fost redislocați  din regiunea ,,Orenburg” în ,,Zabaikalskii Krai”, pentru îndeplinirea misiunilor din cadrul exercițiului „Vostok-2018”. Acestea au efectuat un marș combinat pe o distanță de circa 5.000 km, transportând peste 500 unități de tehnică de tip ,,BMP-2”, sisteme de rachete reactive ,,Grad”, tancuri de tip ,,T-72”,  ,,T-72B3”, ,,T-80”. ,,T-90” luate recent la înarmarea formațiunii.

12.09.2018: Subunitățile Brigăzii de Infanterie Motorizată din Zona Arctică din componența Flotei de Nord, au desfășurat în regiunea ,,Chukotka” acțiuni de căutare și nimicire a grupurilor de cercetare-diversiune ale inamicului potențial. Conform scenariului, grupurile de cercetare-diversiune ale adversarului au fost identificate de către sistemele moderne de cercetare prin utilizarea aparatelor de zbor fără pilot, iar după identificarea acestora, subunitățile de Infanterie Motorizară din Zona Arctică au prelucrat tehnica de urmărire și încercuire a adversarului, utilizând mașini de teren cu capacitate înaltă de trecere peste obstacole, dotate cu mitraliere de calibru mare. După efectuarea manevrei de încercuire a adversarului potențial, au fost desfășurate trageri de luptă, în urma cărora inamicul a fost nimicit.

14.09.2018: În poligonul ,,Bikinskii” formațiunile de Infanterie Motorizată din cadrul Armatei 5 Întrunite (conform scenariului exercițiului) au dus lupte defensive împotriva adversarului potențial, (lovindu-l din sisteme de artilerie reactivă și sisteme de artilerie autopropulsată), în urma cărora acesta a fost oprit în fața limitei dinainte a apărării, iar ulterior formațiunile de Infanterie Motorizată au trecut la ofensivă. Apărarea antiaeriană a fost asigurată de către sistemele de apărare antiaeriană ,,ZSU-23-4” (Șilka) și sistemele de rachete portative antiaeriene ,,Igla” modernizate. În cadrul acestor manevre au fost implicați peste 1700 militari și peste 200 unități de tehnică militară.

Artileria și sisteme de artilerie reactivă:

13.09.2018: Echipajele complexelor de rachete operativ-tactice ,,Iskander-M” au efectuat lansarea a două rachete asupra obiectivelor de importanță critică ale adversarului potențial. Concomitent cu lansarea acestora, au fost efectuate trageri asupra, forței vii, țintelor blindate și pozițiilor adversarului prin utilizarea sistemelor de artilerie reactivă ,,Tornado-1”, ,,Uragan”, ,,Grad”, a artileriei autopropulsate ,,Msta-S”, ,,Msta-B”, ,,Ghiațînt”, ,,Akația”, și a altor sisteme de artilerie.

În total la aceste manevre au fost implicate 2 complexe de rachete ,,Iskander-M”, 52 sisteme de artilerie reactivă și 72 piese de artilerie. Determinarea și efectuarea ochirii asupra țintelor a avut loc prin utilizarea complexului ,,Klever”, avioanelor de cercetare ,,Su-24MR”, aparatelor de zbor fără pilot ,,Orlan-10” dotate cu sisteme moderne de colectare și transmitere a informației video.

– Prin utilizarea a peste 150 sisteme de artilerie autopropulsată ,,Akația”, ,,Gvozdika”, ,,Msta-S”, ,,Ghiațînt” și ,,Pion” din componența a 7 Divizioane de artilerie autopropulsată, în fața liniei de trecere la ofensivă a adversarului potențial, a fost creat un baraj de foc cu o lungime de 3150 metri.

Apărarea Antiaeriană:

11.09.2018: Subunitățile de apărare antiaeriană dotate cu sisteme de rachete antiaeriene ,,S-300” și ,,S-400”, inclusiv complexele de rachete antiaeriene ,,Panțîri-S”, au efectuat redislocarea în noile raioane de poziționare, preluând controlul asupra activității de monitorizare a spațiului aerian pe direcțiile vulnerabile împotriva mijloacelor de lovire aeriană al adversarului.

            – În cadrul exercițiului ,,Vostok-2018” a fost creat un sistem automatizat unic de dirijare a elementelor de apărare antiaeriană, concentrată într-un centru operațional de comandă independent. Acest sistem permite localizarea automată a țintelor, clasificarea acestora pe priorități de nimicire și desfășurarea tuturor activităților (în timp real) pentru a fi în stare de nimicire a țintelor aeriene ale adversarului potențial.

            – La poligonul ,,Telemba”, formațiunile de apărare antiaeriană au efectuat manevre de respingere a atacului aerian din partea adversarului potențial, depistând 30 de ținte aeriene, care efectuau zboruri la diferite înălțimi și viteze. Informația a fost ulterior transmisă punctelor de comandă ale formațiunilor ,,S-400”, ,,S-300”, ,,Buk”, ,,Tor” și ,,Pnațîri-S” pentru nimicire. În cadrul exercițiului de apărare antiaeriană au fost implicate circa 500 unități de tehnică și peste 1.000 de militari.

Geniu:

– 11.09.2018: Efectuând un marș combinat cu utilizarea aviației de transport militar, Brigada de Logistică  din regiunea ,,Vladimir”a fost dislocată în poligonul ,,Țugol”, unde a îndeplinit misiuni de asigurare genistică pentru pregătirea către desfășurarea manevrelor din cadrul exercițiului ,,Vostok-2018”.

În cadrul operațiunilor genistice au fost utilizate cele mai performante echipamente aflate în dotarea armatei FR. Cercetarea de geniu precum și acțiunile de deminare au fost efectuate cu utilizarea sistemelor de detectare a minelor ,,INVU-3M” (Korșun), a sistemelor de detectare ,,PIPL” și a costumelor de protecție individuală ,,OVR-3”. De asemenea au fost amenajate raioane de colectare și purificare a apei potabile cu utilizarea sistemelor de filtrare ,,SCO-10” și sistemelor de filtrare și păstrare a apei ,,MKKV-400”. Mascarea punctelor de comandă a fost efectuată cu utilizarea completelor de mascare moderne de tip ,,MKT4-P”, ,,MKT-4L”, ,,MKT-LR”, ,,UMV-1”.

13.09.2018: Subunitățile de geniu au efectuat cercetarea genistică a peste 100 km de drum și a 50 ha suprafață de teren de pe itinerarele de deplasare și de efectuare a manevrelor de către forțele implicate la exercițiu. De asemena au fost amenajate din punct de vedere genistic punctele de comandă precum și aerodromuri de teren, fiind plasate peste 2700 blocuri din beton. Au fost fortificate raioanele de apărare a două batalioane, fiind amenajate peste 30 km de tranșee, 200 locașe de protecție a efectivului împotriva focului greu al inamicului, precum și 2500 locașe de tragere pentru efectiv și tehnică.

14.09.2018: Subunitățile de geniu au desfășurat activități de lichidare a consecințelor în urma unor potențiale calamități naturale și tehnogene. În cadrul exercițiului geniștii au montat poduri și pontoane peste cursurile de apă, au reparat căile de acces distruse, au format un coridor de evacuare a populației civile, a obiectelor explozibile, a resturilor de substanțe toxice și radioactive. În exercițiu au fost implicați peste 350 militari, 80 unități de tehnică inclusiv un complet de pontoane, tehnică de geniu de tip ,,IMR-2”, transportoare amfibii ,,PTS”, escavatoare și macarale. De asemena a fost desfășurat un pod din pontoane cu o lungime de 30 metri, pentru asigurarea deplasării coloanei de tancuri și infanterie motorizată pe timpul efectuării marșurilor.

Arme de nimicire în masă:

– 12.09.2018: Subunitățile de apărare contra armelor de nimicire în masă au efectuat mascarea pe aerodroam în teatrele de operații din regiunea ,,Zabaikalskii Krai” împotriva loviturilor adversarului potențial. Mascarea a fost efectuată prin crearea perdelelor de fum și aerosol de către mașinile generatoare ,,TDA-3”, deasupra tehnicii și aviației la o înălțime de 15 metri, și pe o suprafață de 7 ha, luându-se în considerație direcția și viteza de bătaie a vântului, protejând astfel forțele și mijloacele proprii nu doar vizual, dar și împotriva cercetării de radiolocație și celei cu utilizarea razelor infraroșii timp de 3 ore. De asemena, în cadrul exercițiului a fost desfășurată cercetarea armelor de nimicire în masă a zonei de operații, inclusiv colectarea probelor de sol, apă, aer, cu pregătirea ulterioară a reactivelor pentru decontaminarea terenului, efectivului și a tehnicii militare. La exercițiu au fost implicați circa 800 militari și 70 unități de tehnică militară, și specială, din cadrul forțelor de apărare contra armelor de nimicire în masă.

13.09.2018: Subunitățile de apărare contra armelor de nimicire în masă , prin utilizarea sistemelor aruncătoare de flăcări ,,TOS-1A”(Solnțepeok) și aruncătoarelor de flăcări ,,Șmeli”, au efectuat manevre de sprijin ale grupurilor tactice de asalt, în timpul executării în comun a ofensivei de către subunitățile FR și cele chineze.

– Subunitățile de apărare contra armelor de nimicire în masă, în scopul de a minimaliza posibilitățile adversarului potențial de a efectua cercetarea terestră, aeriană și spațială, asupra obiectivelor de importanță critică, punctelor de comandă și a pozițiilor forțelor, au efectuat acoperirea cu aerosoli a unei suprafețe de circa 60 km², utilizând mașini generatoare de aerosoli ,,TDA-3K” și a completelor radioelectronice pentru dirijarea aerosolilor ,,RPZ-8H”.

– Subunitățile de apărare contra armelor de nimicire în masă au desfășurat activități de lichidare a consecințelor în urma unor calamități naturale de caracter chimic. Conform scenariul exercițiului, au fost întreprinse măsuri pentru decontaminarea zonei infectare în urma unui accident feroviar, în care 3 cisterne cu substanțe chimice au fost avariate.

În cadrul exercițiului militar ,,Vostok-2018” au participat peste 1500 militari și cel puțin 300 unități de tehnică, inclusiv laboratoare mobile, mașini de cercetare ,,RHM-6”, mașini de cercetare de radiație ,,RPM-2” și roboți.

Transmisiuni:

11.09.2018: Brigada de transmisiuni din componența Armatei 2 Întrunite din regiunea ,,Samara” a fost redislocată în regiunea ,,Zabaikalskii Krai”, la o distanță de circa 5.000 km, pentru îndeplinirea misiunii de asigurare a legăturii pe timpul desfășurării manevrelor. În total din cadrul Brigăzii de transmisiuni au fost desfășurate în teren 150 noduri de transmisiuni, dotate cu cele mai performante sisteme de transmitere a informației, acoperind cu legătură o zonă care a constituit circa 9.800.000 km². Pentru asigurarea unei legături sigure și permanente între categoriile de Forțe Aerospațiale, Terestre, și Navale din componența Forțelor Armate ale FR, au fost utilizate elemente de transmisiuni digitale automatizate de ultimă generație. Acestea au permis crearea unor conferințe video în timp real, cu utilizarea unor canale securizare, precum și utilizarea unei legături telefonice securizate. În cadrul misiunilor au fost implicați circa 1.000 de militari transmisioniști, precum și 300 unități de tehnică.

Poliție Militară:

12.09.2018: La poligonul ,,Țugol”, echipele pe cai din componența forțelor de Poliție Militară au executat patrularea în perimetrul taberei militare, cu scopul de a identifica grupurile de cercetare-diversiune ale adversarului potențial, care în conformitate cu scenariul exercițiului încearcă să pătrundă pe teritoriul taberei pentru executarea misiunilor specifice. Utilizarea echipelor pe cai oferă posibilitatea de a reduce considerabil timpul de patrulare a perimetrului taberei, precum deplasarea fără zgomot ale acestora în teren accidentat. Peste 500 de militari din componența forțelor de Poliție Militară au asigurat ordinea și disciplina pe timpul efectuării manevrelor ,,Vostok-2018”.

Logistica:

11.09.2018: Subunitățile logistice au desfășurat un complex de activități pentru asigurarea necesităților materiale ale forțelor pe timpul desfășurării ,,Vostok-2018”, inclusiv cu instalarea punctelor de control pe căile de acces din regiune, amenajarea în 9 poligoane a punctelor de alimentare în masă a tehnicii militare cu combustibili și mentenanță, amenajarea locurilor de alimentare a efectivului în câmp, precum și a locurilor de îmbăiere a efectivului. De asemena formațiunile și unitățile logistice au întreprins măsurile necesare pentru asigurarea neîntreruptă a forțelor cu munițiile necesare, mentenanța tehnicii deteriorate atât după efectuarea marșurilor cât și în timpul exercițiilor. O atenție deosebită s-a acordat securității anti-incendiare și ecologice. În total în cadrul exercițiului au participat 36.000 de militari din componența formațiunilor logistice care a fost o implicare deosebit de avansată și bine organizată.

2.0. Activitățile contingentului chinez:

În cadrul exercițiului ,,Vostok-2018” o atenție deosebită a fost acordată participării contingentului militar al Armatei de Eliberare Populară a Chinei, întrucât aceasta a demonstrat pentru prima dată publicului larg rezultatele sale, privind reformele militare de amploare, care au adus la o modernizare profundă a forțelor chineze. În acest context, în cadrul manevrelor militare, contingentul militar chinez a demonstrat un nivel ridicat de interoperabilitate cu militarii ruși, desfășurând împreună ample activități de luptă aeriană și terestră, fiind arătat că și trupele chineze dețin un nivel sporit de pregătire.

Una din principalele manevre la exercițiu a fost ,,apărarea mobilă”. Astfel, la 13 septembrie, începând cu ora 11:00 (ora locală) subunitățile întrunite din primul eșalon ale armatelor chineze și cele ruse, utilizând elicopterele de luptă din dotare, au efectuat desantarea forțelor în dispozitivul de apărare, amenajat genistic din timp, pentru trecerea rapidă la apărarea mobilă. Pentru respingerea ofensivei adversarului potențial, la 11:30, subunitățile combinate ale Chinei și FR împreună cu formațiunile mecanizate din cadrul acelorași forțe combinate din primul eșalon au efectuat lovituri masive din toate categoriile de armament, oprind inclusiv ofensiva aeriană a adversarului. La 11: 50, sprijiniți de către focul a 6 elicoptere ,,Mi-171”, 6 ,,Harbin Z-9” și 12 elicoptere ,,Harbin Z19”, formațiunile combinate au lovit forțele adversarului potențial, producându-i pierderi considerabile de forțe și mijloace.

            A doua etapă a manevrelor forțelor întrunite chineze și ruse a fost desfășurată prin lovirea  adversarului de către sistemele de artilerie, producerea pierderilor mari de forțe și mijloace ale acestuia, și crearea condițiilor de trecerea la contraofensivă. Această etapă a fost caracterizată prin implicarea masivă a 2 divizioane de obuziere, unei companii de artilerie reactivă și a unei baterii de rachete antitanc ,,Red Arrow 9” din cadrul Armatei 78.

            A treia etapă a manevrelor a constituit trecerea la contraofensivă a formațiunilor combinate. Efectuând lovituri asupra adversarului potențial utilizând aviația, artileria și tancurile, forțele întrunite au efectuat manevra de învăluire dublă a adversarului. În cadrul acestei etape a fost demonstrat potențialul tehnic al tancurilor noi ale armatei chineze ,,Tipe-99” și celor rusești modernizate T-72B3, ,,T-90”, . De asemenea plutoanele de tancuri rusești au demonstrat o tactică unică de ducere a luptei ,,Cercul de tancuri”, care presupune schimbarea poziției tancurilor prin efectuarea unor mișcări circulare, care să asigure o  putere de foc avansată a unei subunități de tancuri de nivel de pluton.

            De asemenea, în cadrul manevrelor, forțele militare chineze au efectuat montarea unor treceri peste cursul de apă al râului ,,Onon”, care în mai puțin de 20 minute au fost montată o trecere de pontoane cu o lungime de 160 de metri.

            2.1. Tehnici și tactici noi folosite în cadrul exercițiului:

Forțele Navale:

            – În cadrul exercițiilor, pentru prima dată în istoria modernă a FR, a fost desfășurată operațiune de desantare pe apă a efectivului pentru ocuparea unei porțiuni de litoral neamenajat.

Geniu:

Cu scopul de a induce în eroare și de a împiedica activitatea de cercetare aeriană a inamicului potențial, în cadrul manevrelor ,,Vostok-2018” au fost utilizate complexe pneumatice moderne de imitare/mascare a tancurilor, mașinilor blindate de diferite tipuri, complexelor de rachete antiaeriene ,,Buk-M2”, ,,S-300” și a complexelor de rachete ,,Iskander”.

2.2. Sisteme noi de armament utilizate și testate pentru prima dată în cadrul exercițiului:

Forțele aeropurtate:

În cadrul aplicațiilor vizate, trupele aeropurtate, pentru prima dată au utilizat noile modele de tehnică și armament militar, primite la înarmare de către Brigăzile Aeropurtate Independente de Asalt Aerian, staționate în ,,Ulyanovsk” și ,,Republica Buryatia”, cum ar fi ,,BMD-4M”, ,,BTR-MDM”, ,,STS” (Rîsi), mașina de teren „Patriot“ dotată cu complexul de rachete portativ antitanc „Kornet“ și mitraliera de calibru mare „Kord”. Pe lângă aceasta, pentru efectuarea cercetării din aer a zonelor de operații au fost implicate aproximativ 10 echipaje de aparate de zbor fără pilot de tip „Erion-3“ și „Orlan-10“ din cadrul subunităților de trupe aeropurtate.

Transmisiuni:

La exercițiul ,,Vostok-2018” au fost utilizate complexele moderne de luptă radioelectronică ,,Siloc-01” şi ,,Jiteli”, destinate pentru bruiajul aparatelor de zbor fără pilot. ,,Siloc-01” este destinat pentru detectarea automată a sistemelor de zbor fără pilot la orice altitudine, determinând coordonatele acestora prin diferite frecvențe radio. Stația de bruiaj ,,Jiteli”, este capabilă să blocheze canalele de comunicare ale aparatelor de zbor fără pilot pe o rază de 50 de kilometri. Echipamentul interceptează automat sursa semnalului, selectează interfață optimă pentru aceasta și blochează transferul de date, precum și comenzile pentru controlul aparatelor de zbor fără pilot. Cu aceste complexe au fost dotate unitățile militare (de război electronic) ale Districtului Militar Centru în anul 2018. Armele date au fost folosite în Siria.

Geniu:

Subunitățile de geniu, în premieră au utilizat în aplicații de mare anvergură complexele de tehnică robotizată ,,Uran-9” și ,,Uran-6”, destinate pentru identificarea și nimicirea barajelor și obiectelor explozibile ale inamicului potențial. Complexele tehnice mobile robotizate ,,Uran-6” împreună cu instalațiile reactive autopropulsate pentru deminare și cu mașinile de luptă și deminare sunt destinate pentru nimicirea obiectelor explozibile. Complexele tehnice robotizate ,,Uran-9” sunt destinate pentru efectuarea cercetării și a susținerii cu foc. Având masa aproximativă de 12 tone, aceasta este dotată cu un complex de rachete dirijate antitanc ,,Ataka”, un aruncător reactiv de flăcări ,,Șmeli-M”, un tun semiautomat de 30 mm ,,2A72” și o mitralieră calibru 7,62 mm. Ambele complexe au fost prezentate pentru prima dată în cadrul ceremoniei ,,Zilei Victoriei” la data de 9 mai fiind ulterior întrebuințate în operațiuni militare din Siria.

Artileria și sisteme de artilerie reactivă:

În cadrul exercițiilor din poligonul ,,Telemba” militarii ruși au efectuat lansarea rachetelor ,,invizibile”. Conform scenariului, în urma unui atac masiv al adversarului potențial, militarii ruși au primit misiunea de a nimici rachetele lansate de inamic, reprezentate de niște copii funcționale a rachetelor de croazieră pentru antrenament, care aveau o proprietate de zbor dinamic, ceea ce le permitea să ocolească elementele de relief, copii a rachetelor balistice și copii ale rachetelor confecționate după tehnologia ,,stels”. Militarii ruși au reușit să respingă atacul nimicind toate rachetele. Este de menționat, că țintele copii ale rachetelor confecționate după tehnologia stels, depășesc capacitățile oricăror  alte tipuri de rachete de luptă existente până la moment, conform specialiștilor ruși din cadrul complexului industrial-militar care se ocupă de aceste tehnologii.          

Forțele Aeriene:

            O atenție deosebită în cadrul exercițiilor a fost concentrată asupra capacităților de luptă ale avionului nou ,,Su-35”, acesta fiind simbolul relansării cooperării ruso-chineze în domeniul tehnico-militar după ce China a comandat 24 exemplare de acest model în anul 2015. ,,Su-35” este dotat cu un radar de radiolocație nou capabil să detecteze țintele în raza a 400 km, cu urmărirea concomitentă a 30 de ținte. De asemenea este de menționat și buna evoluție a avionului de vânătoare și bombardament ,,Su-34”, care și-a acumulat destulă reputație în operațiunile siriene, demonstrând o capacitate înaltă de efectuare a cercetării și posibilității de ducere a luptei în condiții deosebit de dificile. 

2.3. Reacția și comentariile comunității internaționale:

Federația Rusă – Japonia. Autoritățile de la Tokyo au fost îngrijorate în legătură cu consolidarea prezenței militare a FR în Marea Japoniei, în contextul manevrelor „Vostok-2018”în regiunea Siberiană a FR şi Extremului Orient. În cadrul exercițiilor din data de 15.09.18 s-a simulat capturarea unei porțiuni de litoral neamenajat în poligonul militar de la ,,Klerk” și ,,Primorie” de către infanteria marină, susținută de aviație și artilerie.Particularitatea acestui exercițiu rezidă în participarea infanteriei marine, a aviației, a navelor Flotei Pacificului, a artileriei, a pompierilor și a altor specialiști în număr de peste 200 de militari și 30 de vehicule. Astfel Japonia se teme de o prezenţă militară sporită a FR în această regiune şi îndeosebi în Insulele Kurile, între care patru, revendicate de Tokyo, sunt la originea tensiunilor dintre cele două ţări.

Președintele rus Vladimir Putin i-a propus premierului japonez Shinzo Abe semnarea, până la sfârșitul anului, a unui tratat de pace ,,fără condiții prealabile”. O adevărată lovitură de teatru în relațiile dintre cele două țări, care ar putea pune capăt în mod oficial celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce Moscova și Tokyo încă au probleme teritoriale nerezolvate în baza Insulelor Kurile. V. Putin a făcut această propunere, primită destul de rece la Tokyo, pe scena Forumului economic oriental de la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în prezența președinților chinez și sud-coreeni. Vladimir Putin, care a fost foarte precaut în ultimii ani pe această temă, a explicat că ,,lui i-a venit ideea” ad-hok. Premierul Shinzo Abe a făcut un apel în favoarea semnării unui astfel de tratat, dar punctele de divergență rămân puternice. 

De la începutul secolului al XIX-lea, FR și Japonia își dispută suveranitatea asupra acestui șir de insule vulcanice care leagă Orientul Îndepărtat rusesc de insula japoneză Hokkaido, de la nord la sud. Bogate în resursele piscicole, Insulele Kurile separă Oceanul Pacific la est de Marea Ohotsk, la vest, unde se află portul rus Vladivostok.Controlând Insulele Kurile, ,,Moscova face din Marea Ohotsk un fel de mare interioară” și asigură accesul la Oceanul Pacific. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cu puțin înainte de înfrângerea Japoniei, sovieticii au preluat toate Insulele Kurile, însă Japonia continuă să revendice suveranitatea celor patru insule, cele mai sudice, pe care le numește ,,Teritoriile de Nord”. 

Contextul a fost favorabil unei anumite apropieri între cei doi actori. Dincolo de Insulele Kurile, există o convergență între Rusia și Japonia de câțiva ani, de exemplu în problema nord-coreeană. Japonezii remarcă, de asemenea, că Orientul Îndepărtat al Rusiei necesită o mulțime de investiții și nu doresc ca China să recupereze ,,întregul tort”. Acesta este şi raționamentul sud-coreenilor. Această apropiere a Japoniei și a Coreii de Sud de Moscova este, prin urmare, legată de apropierea – deosebit de puternică – a Rusiei și a Chinei. De altfel, Putin a făcut  această declarație în timp ce se desfășurau exercițiile militare ,,Vostok-2018” la care a participat și armata chineză, lucru care nu este văzut cu ochi buni în Japonia și în Coreea de Sud. Prim-ministrul Shinzo Abe a estimat că insulele ar putea servi ca un ,,centru de logistică”, devenind un ,,simbol al cooperării” și făcând din Marea Japoniei ,,o autostradă care transportă mărfuri în ambele direcții”. Ambele state au făcut progrese mici, angajându-se să faciliteze vizita foștilor locuitori ai acestor insule pentru a se reculege la mormintele strămoșilor lor și pentru a lansa proiecte economice comune, în special pentru pescuit. De asemenea, Rusia amenință în mod regulat să militarizeze insulele aflate la sud de Kurile și a desfășurat deja baterii de rachete de apărare pe coastă.

Federația Rusă – Turcia. FR a invitat președintele turc Recep Tayyip Erdogan să participe la exercițiul militar strategic ,,Vostok-2018”, care a precizat că invitația a fost făcută în cadrul summit-ului tripartit pe care l-a avut la Teheran cu omologii săi: rus – Vladimir Putin şi iranian – Hassan Rouhani. În acest context, Ministrul turc al apărării Hulusi Akar a declarat: că în opinia sa aceste manevre militare sunt: „foarte importante”, întrucât „Statele Unite le supraveghează îndeaproape”.

Interesant este faptul că, FR a făcut o mișcare surprinzătoare și au invitat Turcia – țară membră NATO, să ia parte la ,,Vostok-2018”, în timp ce aceasta participa la exercițiul ,,Rapid Trident-18”, care sa desfășurat pe poligonul ,,Yavoriv” din Ucraina, sub comandă americană și ucraineană. Invitația a conținut, cel mai probabil, inclusiv elemente de a demonstra Turciei capacitățile practice ale tehnologiilor militare ruse, în scopul ca pentru viitor Turcia să procure armament și tehnică militară din FR.

            Federația Rusă – NATO. ,,Vostok-2018” au provocat o îngrijorare serioasă pentru Statele Unite și aliații lor din Europa, în special în statele baltice și în Polonia. Oficialii NATO au declarat că ,,Vostok-2018” demonstrează pregătirea Rusiei de participare la un conflict la scară largă. NATO vede ,,Vostok-2018” ca o altă demonstrație a faptului că Rusia se concentrează pe pregătirea unui conflict la scară mare întrucât Rusia mărește în mod semnificativ bugetul de apărare și prezența militară – atât în ​​Marea Baltică, cât și în Marea Neagră și Marea Mediterană. Mai mult, Rusia și-a arătat disponibilitatea de a folosi forța militară împotriva vecinilor săi, de exemplu, Ucraina și Georgia.

2.4. Impactul ,,Vostok-2018”:

Începând din anul 2003, FR și China au desfășurat împreună mai multe exerciții militare, însă chinezii nu au luat parte și la manevre strategice de trupe întrunite de o anvergură atât de mare.

 Chinezii dețin destule capacități tehnice militare moderne, inclusiv de producere, dar în privința instruirii ofițerilor prin prisma experiențelor de luptă, în aplicații de proporții ale forțelor întrunite, a conducerii unice a trupelor și a flexibilității operațiunilor, stabilirii comunicării în teatre vaste de operații, utilizarea la scară largă a operațiilor de trupe întrunite sub o singură comandă – ruşii sunt cu mult mai avansați. Chinezii au profitat de experienţa pe care militarii ruşi au acumulat-o în diverse conflicte. Apropierea celor două ţări în sfera militară ar putea însemna un plus de îngrijorare pentru NATO, întrucât apropierea în domeniul economic s-a produs cu multă vreme în urmă, iar acum este posibilă şi în sectorul securităţii. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că participarea Chinei ,,Vorbește despre extinderea interacțiunii celor doi aliați în toate sferele”. Concomitent, invitația forțelor chineze, este menită să evite implicarea într-un război eventual cu China. ,,Vostok-2018” este primul exercițiu care promovează în mod deschis un scenariu de conflict interstatal (în acest caz între două coaliții de state), de respingere a ofensivei inamicului, aplicarea loviturilor asupra unui inamic convențional din toate tipurile de arme, trecerea în ofensivă și distrugerea forțelor ostile. Scopul participării chineze este continuarea relațiilor ruso-chineze și consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două state ca o contrapunere cu NATO. Exercițiul a oferit, de asemenea, armatei chineze, care nu a fost implicată în operațiuni de luptă pe parcursul a câteva decenii, o oportunitate de a învăța tactici și strategii de luptă din experiențele recente ale Rusiei în Siria.

Rusia fără îndoială salută semnalul de susținere chineză, într-un moment în care tensiunile politice, economice cu Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite sunt avansate. Participarea chinezilor la exercițiile militare desfăşurate de către Federaţia Rusă, este un semnal că Beijingul este pregătit să dezvolte un parteneriat mai strâns cu Moscova, dacă relațiile cu Statele Unite continuă să se deterioreze (sancțiunile americane impuse pe produsele chineze). Federația Rusă și China au prezentat o unitate prin exercițiul Vostok 2018, Rusia trimite un mesaj prin care consideră SUA un potențial dușman, iar pe China un aliat. Presiunea exercitată asupra Chinei de către SUA, o împinge la o cooperare militară mult mai strânsă cu Moscova.

Mass-media chineză s-a expus foarte emoţionant în legătură cu semnificația politică a acestui exercițiu, salutînd un parteneriat strategic cu Rusia, subliniind în mod deschis că parteneriatul Chinei cu Rusia are drept scop ,,provocarea” rolului hegemonic al Statelor Unite în sistemul de relații internaționale.

Anvergura exercițiilor Vostok 2018 demonstrează că armata FR si-a restabilit experiența și abilitățile acumulate în cadrul războiului 2 mondial privind proiectarea de forțe la distanțe și pe spații foarte mari în timp restrâns și pe un vast front de aplicare a forțelor întrunite, iar structurile logistice au demonstrat o capacitatea organizațională avansată pentru asigurarea trupelor în condiții dificile, la distanțe deosebit de mari și mai ales în condiții când se impunea asigurarea multilaterală a forțelor întrunite pe mai multe teatre de operații concomitent. Pregătirea exercițiului Vostok 2018 a fost antrenată în mai multe aplicații de anvergură mai scăzută ale Forțelor Armate a FR, iar ca finalitatea acest exercițiu de mare amploare și-a atins scopurile stabilite din punct de vedere militar, dar și din punct de vedere a proiectării intereselor de mare putere globală a FR.